Finalul de campanie este marcat de creșterea activismului concurenților, Promo-LEX

În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, activismul concurenților a crescut semnificativ, la fel și numărul cazurilor de abuz de resurse administrative și al celor cu potențial de corupere a alegătorilor. S-a majorat esențial și cuantumul cheltuielilor neraportate estimate de Promo-LEX. Constatările se conțin în cel de-al patrulea raport al misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie, transmite IPN.

Numărul cazurilor pe care Promo-LEX le califică drept utilizare abuzivă a resurselor administrative s-a dublat. În total au fost constatate 77 de astfel de cazuri. Implicarea în activitățile de campanie a persoanelor care dețin funcții publice s-a constatat în 21 de cazuri, implicarea APL în activități de promovare electorală a candidaților – în 15 cazuri, atribuirea de către candidații electorali a meritelor pentru lucrările/serviciile de uz public efectuate din bani publici – 16 cazuri.

În perioada 6-27 octombrie, Promo-LEX a estimat o sumă totală a cheltuielilor neraportate la CEC de cel puțin 2 159 207 de lei pentru activitățile de campanie desfășurate de 24 de formațiuni politice și 23 de candidați independenți.

Misiunea de Observare constată cu îngrijorare că, în perioada de monitorizare, Comisia pentru Situații Excepționale, nefiind abilitată de Parlament, a intervenit din nou în organizarea și desfășurarea alegerilor prin dispozițiile sale. La propunerea SIS, CSE a suspendat temporar licențele de emisie ale șase posturi de televiziune, fără să ofere explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive.

Observatorii își exprimă îngrijorarea inclusiv față de tendința de susținere de către anumiți concurenți a unor candidați independenți sau desemnați de alte partide politice. De asemenea, consideră că susținerea anumitor candidați independenți de către partide politice trebuie reflectată în rapoartele financiare ale concurenților.

Au fost depistate și lacune în listele electorale: prezența persoanelor decedate, arondarea eronată a alegătorilor la secția de votare, lipsa alegătorilor în listele de bază sau erori de adresă. CEC a stabilit că alegătorii care locuiesc în comuna Corjova, inclusiv din satul Mahala, care au domiciliul din buletinele de identitate stabilit în orașul Dubăsari, vor vota în baza listelor suplimentare, la fel ca la alegerile precedente. Funcționarii organelor electorale din localitate și-au exprimat temerea că buletinele de vot care vor fi transmise conform numărului de alegători din listele de bază ar putea fi insuficiente. Promo-LEX reiterează că situația problematică a alegătorilor din comuna Corjova trebuie să fie soluționată în mod urgent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.