Filmul „Katyń”, de Andrzej Wajda, va fi difuzat la Moldova 1

Filmul regizorului polonez Andrzej Wajda „Katyń” va fi prezentat la televiziunea publică Moldova 1 pe 17 septembrie, la ora 20.00 TV. Difuzarea acestui film marchează comemorarea declanşării agresiunii sovietice asupra Poloniei, din septembrie 1939. Filmul este dublat în limba rusă şi subtitrat în română, transmite IPN.

Ambasada Poloniei la Chişinău informează că aceasta este o peliculă artistică, dar bazată pe fapte reale. Povesteşte despre arestarea şi uciderea a 22 de mii de ofiţeri şi intelectuali polonezi de către serviciile secrete sovietice şi despre calvarul familiilor lor, care încearcă să afle adevărul despre soarta acestora.

Pe 17 septembrie 1939, conform Protocolului adiţional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, care prevedea împărţirea Poloniei între Germania şi URSS, Armata Roşie a invadat partea de est a acestei ţări. Militarii polonezi, o mare parte dintre ei ofiţeri în rezervă – elita intelectuală a poporului polonez, au fost întemniţaţi în lagăre. Consideraţi de Moscova un nucleul potenţial al unei primejdioase elite naţionaliste, au fost executaţi în masă în decursul lunilor aprilie şi mai 1940. Din motive politice, această crimă a rămas tabu până în anul 1990.

„Katyń” a primit, printre altele, premiul Globul de Aur pentru Cel Mai Bun Film şi Premiul European Cinematografic pentru Cele Mai Bune Costume. A fost şi nominalizat la premiul Oscar. A câştigat Premiul Cinematografic Polonez Vulturul la şapte categorii, printre care şi cea pentru Cel Mai Bun Film.

Filmul va fi difuzat la Moldova 1 la iniţiativa şi cu sprijinului Institutului Polonez din Bucureşti. Emisiunea va fi precedată de o scurtă introducere în contextul evenimentelor prezentate în peliculă, oferită de către Artur Michalski, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, şi Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.