În Republica Moldova se acceptă în continuare aresturi nejustificate. O analiză a Centrului de Resurse Juridice din Moldova arată că fiecare a zecea persoană suspectată de săvârșirea unei infracțiuni a fost arestată. Constatările experților CRJM sunt că judecătorii de instrucție examinează superficial cererile de arest înaintate de procurori, transmite IPN.
Potrivit CRJM, în 2022 au fost înaintate 1 643 de cereri de arest, dintre care peste 91% au fost acceptate de către judecătorii de instrucție. Experții Centrului consideră că această rată rămâne înaltă, iar cererile de arest sunt examinate superficial.
„Acest fapt este cauzat, mai degrabă, de atitudinea pro-acuzatorială manifestată de unii judecători de instrucție, practica judiciară deficitară sau lipsa de independență a judecătorilor de instrucție, decât de legislație. De asemenea, volumul mare de muncă a judecătorilor afectează posibilitatea examinării calitative a materialelor și dosarelor ce vizează cererile de arest”, se arată într-un comunicată de presă.
CRJM a transmis Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei o serie de constatări actualizate despre garanțiile existente și impactul măsurilor întreprinse până în prezent de autorități în procesul de prevenire și combatere a fenomenului arestărilor nejustificate.
CRJM a îndemnat Comitetul de Miniștri să solicite autorităților moldovenești asigurarea că judecătorii și procurorii naționali vor respecta în practică garanțiile articolului 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în special, în ceea ce privește verificarea condiției bănuielii rezonabile a faptului că persoana a săvârșit infracțiunea și examinarea tuturor dovezilor relevante aduse în fața acestora.
De asemenea, Comitetul de Miniștri ar urma să solicite autorităților să acorde independență deplină, precum și să asigure că cerințele legale pentru numirea în calitate de judecător de instrucție oferă garanții suficiente pentru exercitarea obiectivă a atribuțiilor. Statul trebuie să asigure și posibilitatea ca orice persoană reținută sau arestată cu încălcarea articolului 5 să poată solicita despăgubiri, indiferent de hotărârea pronunțată asupra fondului acuzațiilor aduse împotriva sa.
În perioada 5-7 iunie 2023, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va verifica măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în contextul supravegherii executării grupului de cauze Șarban. Grupul în cauză este constituit din 14 hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului în care au fost constatate diverse violări ale articolului 5 a Convenției Europene pentru Drepturile Omului – Dreptul la libertate și siguranță.