Femeile în Moldova se confruntă cu serioase probleme sociale
Femeile în Moldova se confruntă cu serioase probleme sociale, care se răsfrâng asupra stării familiei, a natalităţii, a copiilor, - se arată într-o analiză efectuată de PNUD-Moldova, cu referire la datele statistice ale culegerii “Femeile şi bărbaţii în Republica Moldova”.
Potrivit acestei surse, numărul copiilor născuţi de o femeie a scăzut de la 2 în anii 90, până la 1 în anii 2000-2004. De asemenea, datele statistice arată că din 9 femei care au decedat în timpul naşterii în 2004, 8 erau din mediul rural. Femeile mai deţin întâietatea în cifrele ce prezintă morbiditatea mai multor maladii, în special bolile cardiovasculare. Astfel, 24 la sută din decesele femeilor apte de muncă au fost cauzate de infarct şi tot atâtea de cancer, iar printre bolnavii de cancer din grupa de vârstă de 15-19 ani, fetele reprezintă 72 la sută.
Datele cu privire la situaţia femeilor în Moldova sunt completate şi de cele cu privire la statutul lor social. Salariul mediu al femeilor reprezintă 71 la sută din cel al bărbaţilor, iar în activităţile ce ţin de domeniile comerţului şi cel financiar salariul lor e şi mai mic. Doar 43 la sută din angajaţii micului business sunt femei, iar în unele zone acest procent este mai mic de 30 la sută. Cu toate că sunt prost remunerate, femeile deţin majoritatea locurilor de muncă în instituţiile educative şi cele medicale. Astfel, circa 80 la sută din angajaţii instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi 54 la sută din profesorii universitari sunt femei.
Analiza relevă că starea economică a femeilor se răsfrânge şi asupra stării ei reproductive. Aproape 50 la sută din femeile care au născut copii în 2004 au suferit de anemie în timpul sarcinii, totodată, s-au născut circa 9,3 mii copii în afara căsătoriei – mai mulţi decât în perioada anilor 2000-2003. De asemenea, rata divorţurilor a crescut de la 2,4 în 1999 la 4,1 în 2004 la 1 mie de locuitori, iar 1/4 din divorţuri afectează căsniciile de până la 5-9 ani, în care cresc copii minori.
Potrivit expertului internaţional PNUD, Marina Blagojevic, statisticile incluse în culegerea “Femeile şi bărbaţii din Republica Moldova” sunt incomplete, deoarece nu conţin date despre volumul de lucru neplătit efectuat de către femei şi despre proprietăţile deţinute de femei, date care ar forma tabloul complet al situaţiei femeii în Moldova. Totodată, în publicaţia menţionată, lipsesc şi datele privind violenţa asupra femeii. Marina Blagojevic spune ca pe viitor PNUD va depune eforturi pentru ca şi aceste cifre să se conţină în datele statistice generale privind diferenţele de gen din Moldova.