|
|
|
Deocamdată, asistența macro-financiară a UE a constituit un mecanism util pentru extinderea influenței europene în vecinătatea estică. Dar există și alte forțe geopolitice în regiune, precum Rusia, care sunt capabile să copieze instrumentele europene...
|
Dionis Cenușa, Columnist principal |
|
Utilizată inițial în calitate de instrument de compensare a deficitului bugetar, asistența macro-financiară a UE s-a convertit într-o pârghie de influențare reală, dar și benefică, a voinței politice în vecinătatea estică. Până în prezent, aceasta a reușit să prioritizeze, iar uneori chiar să salveze unele reforme. Principalele considerente au fost neajunsurile guvernanței sectoriale.
Instituțiile europene practică o comunicare strânsă cu actorii locali alternativi, precum societatea civilă, de la care acumulează datele necesare despre zonele nevralgice ale afacerilor publice. Totuși, în unele cazuri, UE crede pe cuvânt, iar în alte cazuri, aceasta este dispusă mai lejer să sancționeze. Pentru a-și ușura sarcina, UE mizează pe alți actori internaționali, împreună cu care exercitarea presiunii externe este mai eficace. Evident, nicio doză din presiunea europeană nu depășește limitele angajamentelor agreate de bună voie de către țările terțe. Cu alte cuvinte, instituțiile UE acționează pe o filieră politico-diplomatică, dar în baza prevederilor contractuale, inserate în memorandumuri de înțelegere.
Din cadrul Parteneriatului Estic, doar Georgia, Moldova și Ucraina corespund, deocamdată, criteriilor de eligibilitate pentru asistența macro-financiară europeană. Ucraina a negociat cu UE niște aranjamente încă în 2002, însă Georgia a beneficiat prima de asistența macro-financiară a UE în anul 2009, urmată de Moldova în 2010. Datorită dimensiunii, împrumuturile accesate de Kiev au întrecut de peste 20 de ori sumele oferite celorlalte două țări. Deși sumele direcționate spre Georgia și Moldova au fost net inferioare, acestea au inclus de asemenea granturi. În tratarea acestor țări, UE recurge la o diferențiere robustă, care în aceeași măsură caracterizează tentația de a activa condiționalitatea politică, alături de cea sectorială.
Evoluția asistenței macro-financiare în Georgia, Moldova și Ucraina
Fiecare din asistențele europene a marcat un început politic în țara recipientă, generat de democratizarea internă sau mobilizarea eforturilor împotriva pericolului extern, de regulă, reprezentat de Rusia. Anume aceste două motive au fundamentat arhitectura asistenței macro-financiare față de Georgia, Moldova și Ucraina. Ulterior, acest instrument a devenit un pilon suplimentar al platformei de implementare a Acordurilor de Asociere.
În cazul Georgiei, UE a demarat alocarea asistenței macro-financiare în cadrul conferinței internaționale a donatorilor (octombrie 2008), organizată la aproape două luni după războiul ruso-georgian din 2008. Primul ajutor (2009-2010) nu a fost însoțit de niciun fel de condiție, deoarece era de tip nerambursabil. Al doilea ajutor a fost oferit între 2015-2017 și a inclus pentru prima dată condiții sectoriale. Totodată, în acel moment, Bruxelles-ul evalua angajamentele într-o strânsă coordonare cu autoritățile georgiene, iar în unele cazuri și cu participarea instituțiilor financiare internaționale. Adică, stoparea asistenței era practic imposibilă pentru că guvernul era interesat să ofere rapoarte pozitive. Un principiu similar de măsurare a rezultatelor – bazat pe consultarea guvernului de la Tbilisi, adițional la datele macro-financiare de la FMI – este menținută pentru cea de-a treia asistență macro-financiară – între 2017-2018. Cel mai recent aranjament diferă în mod radical de precedentele. Pe de o parte, acesta constă doar din împrumuturi și este implementat urgent din cauza pandemiei COVID-19. Iar pe de altă parte, pentru prima dată în istoria relațiilor UE-Georgia, asistența va trebui să conțină, în mod explicit, pre-condiția politică privind asigurarea instituțiilor democratice (Vezi Figura 1).
Figura 1. Asistența macro-financiară a UE pentru Georgia, alocată integral
Sursa: Compilația autorului pe baza datelor UE
Asistența macro-financiară pentru Moldova s-a materializat după ce puterea a fost preluată de către forțe politice considerate pro-democratice în anul 2009. Totodată, acestea se prezentau drept mai pro-europene decât Partidul Comuniștilor (2001-2009). Deși cel din urmă a inițiat agenda europeană în Moldova, rezervele Comuniștilor față NATO și unele state ale UE (România), la fel ca și violența împotriva protestatarilor (aprilie 2009) au afectat iremediabil credibilitatea retoricii lor pro-europene. Primul pachet de asistență a fost acordat integral (2010-2012), în timp ce al doilea agreat în 2017 s-a împotmolit. Anularea rezultatelor alegerilor din capitala țării în 2018 (IPN, Septembrie 2018) a provocat suspendarea asistenței din pachetul doi. Restabilirea acestuia a devenit posibilă doar după căderea regimului oligarhic în iunie 2019. Reînnoirea puterii politice în toamna lui 2019 a contribuit la alocarea, practic automată și fără vreo condiționare serioasă, a primei tranșe de către UE în octombrie 2019. Din cauza reformelor lente ale Guvernului lui Ion Chicu (instalat în noiembrie 2019), UE a transferat a doua tranșă abia în iulie 2020. Tot atunci, a expirat termenul limită pentru cea de-a treia tranșă (40 mln EUR). Îndeplinirea precondiției politice devine obligatorie și monitorizată de către partea europeană la nivel de Serviciul European al Acțiunii Externe. Ca și în cazul Georgiei, ajutor legat de COVID-19 va include precondiția politică, utilizată intens anterior, și șase condiții sectoriale în schimbul celei de-a doua tranșe – investigarea furtului bancar, armonizarea Codului Vamal, reforma justiției (Consiliul Superior al Magistraturii), contracararea contrabandei de țigări și alcool, politici anti-corupție (Autoritatea Națională de Integritate) și îmbunătățirea gestionării crizei sanitare. De asemenea, desfășurarea unor alegeri prezidențiale corecte și libere în noiembrie 2020 ar fi o precondiție politică vitală.
Figura 2. Asistența macro-financiară a UE pentru Moldova, alocată integral
Sursa: Compilația autorului pe baza datelor UE
Primele semne de asistență europeană au vizat Ucraina – în 2002 - cu mult timp înaintea Georgiei (2008) și Moldovei (2009). În mod repetat, UE și-a demonstrat disponibilitatea în 2010. Cu toate acestea, activarea asistenței macro-financiare a devenit iminentă doar după criza multilaterală în care a alunecat Ucraina, după colapsul regimului lui Viktor Yanukovich și războiul hibrid lansat de Rusia. Așadar, în 2014-2015, UE a alocat împrumuturi în valoare de 610 milioane EUR, alcătuite din banii programați în 2002 și 2010, dar ratați de guvernele ucrainene (vezi figura 3). Evaluarea primului pachet de asistență s-a făcut în coordonare cu oficialii de la Kiev, dar și cu o pondere semnificativă a opiniei FMI. Al doilea episod de asistență s-a conturat practic imediat, din cauza balanței de plăți bugetare grave. Transferarea creditelor a avut loc rapid în 2014, la o distanță de 6 luni unul de celălalt. Cel de-al treilea pachet nu a avut o realizare completă. Exact ca și în cazul împrumutului pentru Moldova (2017-2020), a treia tranșă nu a ajuns în Ucraina (2018), deoarece autoritățile nu au făcut față condițiilor asumate în timp. Similar cu primele două pachete, cel de-al patrulea a fost recepționat în formă integrală. Asistența macro-financiară, acordată Ucrainei în legătură cu pandemia COVID-19, constituie practic jumătate din suma totală alocată de UE pentru 10 țări din vecinătatea sudică, estică și Balcanii de Vest. De aceea, lista condițiilor sectoriale ar putea fi mai lungă decât cea setată pentru Moldova (6 condiții).
Figura 2. Asistența macro-financiară a UE pentru Ucraina, alocată integral
Sursa: Compilația autorului pe baza datelor UE
Particularitățile asistenței și condiționalității UE
La examinarea atentă a aranjamentelor legale negociate de către UE, pe de o parte, și Georgia, Moldova și Ucraina, pe de altă parte, pot fi identificate o serie de particularități în acordarea asistenței macro-financiară și, respectiv, articularea principiului de condiționalitate.
În primul rând, odată cu asistența financiară din 2017, oferită Moldovei, UE creează un precedent ce favorizează utilizarea pre-condiției politice stricte față de beneficiarii de asistență macro-financiară europeană. Condiționalitatea politică este menționată vizavi de Georgia și Ucraina, dar nu a fost niciodată activată efectiv și nici măcar verificată înainte de transferarea tranșelor. Din acest lucru reiese că pre-condiția politică strictă a fost aplicată efectiv doar față de Moldova. Lansarea asistenței macro-financiare urgente a UE direcționată împotriva efectelor pandemiei COVID-19 subliniază obligativitatea precondiției politice stricte.
Al doilea aspect ține de aplicarea condițiilor sectoriale. Față de Georgia, acestea au început să fie introduse începând cu al doilea pachet de asistență macro-financiară, care a fost compus atât din granturi, cât și credite (2015-2017). UE a introdus condiții de la prima asistență acordată Moldovei (2010-2012), chiar dacă aceasta prevedea doar bani nerambursabili. De asemenea, condițiile sectoriale sunt prezente la toate etapele asistenței financiare pentru Ucraina. Acest fapt s-ar putea datora dimensiunii asistenței și interdependenței puternice cu alte credite oferite de FMI.
A treia particularitate esențială rezultă din faptul că UE a demonstrat voința de a aloca asistență financiară în momentele de cotitură ale celor trei țări. În Georgia și Ucraina debursarea asistenței a avut loc după acțiunile militare ale Rusiei - războiul din 2008 și, respectiv, anexarea Crimeii și ațâțarea separatismului militarizat în Donbas, în 2014. Protestele post-electorale ale tinerilor în aprilie 2009, urmate de înlăturarea Comuniștilor de la putere, au constituit factorii determinanți pentru cazul moldovenesc.
Alt treilea detaliu important rezidă în caracterul diferențiat al asistenței UE. Astfel, numărul de condiții sectoriale în cazul Moldovei a ajuns la 28 de măsuri, în timp ce în Georgia maximul a cuprins 11 acțiuni (2017-2018), iar în Ucraina – 21 acțiuni (2015-2018). Fenomenul “statului capturat” în Moldova poate fi unul din motivele numărului ridicat de condiții solicitate de către partea europeană.
Un al patrulea element constă în aplicarea condițiilor sectoriale. Ca și în cazul pre-condițiilor politice stricte, UE a solicitat Moldovei îndeplinirea condițiile sectoriale de la prima tranșă. Acest lucru nu este întâlnit în asistența destinată Georgiei și Ucrainei, unde evaluarea îndeplinirii condițiilor a început cu a doua tranșă. Acest lucru denotă tenacitatea UE vizavi de Moldova și abordarea mai relaxată față de celelalte două țări din Parteneriatul Estic. Niciun derapaj democratic observat în Georgia (oligarhizarea puterii politice, justiție selectivă) sau Ucraina (fraudă bancară, justiție selectivă față de oligarhi) nu au provocat același nivel de reacții negative din partea UE precum situația din Moldova.
Particularitățile asistenței macro-financiare a UE canalizate spre cele trei țări scot în evidență trei tendințe majore. Primo, Georgia dispune de un grad de credibilitate semnificativ, ceea ce se reflectă în numărul redus de condiții sectoriale solicitate și în neaplicarea condiționalității politice. Segundo, Ucraina este cel mai mare consumator de asistență europeană, dovedind vulnerabilități structurale substanțiale, dar și o răspundere sporită a UE față de acest vecin estic. Tertio, Moldova este unica țară din Parteneriatul Estic unde UE a practicat cu adevărat pre-condițiile politice.
Tabel. Asistența macro-financiară a UE comparată pentru Georgia, Moldova și Ucraina
În loc de concluzii...
Favoriții reali ai testului de condiționalitate europeană sunt Georgia și Ucraina, unde au predominat condițiile sectoriale, nu cele politice. În același timp, atât neglijarea crasă a reformelor de către clasa politică, cât și dependența sporită de asistența externă, a expus Moldova la o condiționalitate politică robustă din partea UE.
În orice caz, instituțiile europene vor să universalizeze condiționalitatea politică. Acest lucru începe cu asistența urgentă pentru gestionarea pandemiei COVID-19 și va continua în cadrul bugetului multianual al UE pentru anii 2021-2027, atât în interiorul UE, cât în exteriorul său.
Deocamdată, asistența macro-financiară a UE a constituit un mecanism util pentru extinderea influenței europene în vecinătatea estică. Dar există și alte forțe geopolitice în regiune, precum Rusia, care sunt capabile să copieze instrumentele europene. Riscul creditelor oferite de autocrații constă în faptul că aceasta descurajează reformele, dezangajează elitele politice de la angajamentele față de Bruxelles și energizează politica externă multi-vectorială.
Dionis Cenușa, Columnist principal
Dionis Cenușa este politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, absolvent al studiilor de masterat în Studii Politice Interdisciplinare la Colegiul Europei din Varșovia.
Domenii de cercetare: Politica Europeană de Vecinătate, relațiile UE-Moldova, politica externă a UE și Rusia, migrația și securitatea energetică.
Urmărește-l pe Dionis Cenușa în
Twitter.
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
Dionis Cenușa
Vezi și:
- Politica externă „multi-vectorială” și integrarea europeană: realitățile din Serbia, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Aderare europeană diferențiată: decuplarea iminentă a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Polarizarea (geo)politică din Georgia și Moldova și mizele pentru UE și Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Predominanța factorului geopolitic în agenda de aderare la UE a Ucrainei, Georgiei și Moldovei. Analiză de Dionis Cenușa
- Noua agendă de apărare a UE și dinamica din Europa de Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Prognoze pentru Europa de Est în 2024: Criza de influență a UE și reînnoirea electorală a autocrațiilor. Analiză de Dionis Cenușa
- Factorul ungar-rusesc și dimensiunea ucraineană a lărgirii UE spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza din Orientul Mijlociu și perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Soluționarea conflictului transnistrean – trei scenarii pe fundalul intereselor geostrategice ale Moldovei, Ucrainei și Rusiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Precedentul Ciprului, „conflictele înghețate” post-sovietice și agenda europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Efectele protestelor anti-guvernamentale din Georgia și Moldova asupra pozițiilor UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Rusia și costurile geopolitice ale războiului: “conflictele înghețate” din Moldova și Azerbaidjan. Analiză de Dionis Cenușa
- Ucraina, Moldova și Georgia în contextul apropierii de UE: 5 principii pentru eficientizarea reformelor. Analiză de Dionis Cenușa
- Apropierea Ucrainei, Moldovei și Georgiei de UE – progres cu mai multe viteze. Analiză de Dionis Cenușa
- Dezinhibarea gândirii strategice a UE sub presiunea revizionismului militarist rusesc: spargerea “tabu-urilor” europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Prevenirea amenințărilor de origine rusă în 2023: trei domenii prioritare de reducere a riscurilor pentru Occident. Analiză de Dionis Cenușa
- “Remodelarea” infrastructurii critice regionale sub impactul războiului – cazul Ucrainei, Rusiei și al UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Criza energetică din Moldova și sentimentele de “unire” cu România, analiză de Dionis Cenușa
- Infrastructura critică a Ucrainei vs. ponderea energetică a Rusiei: “războiul nervilor”. Analiză de Dionis Cenușa
- Parametrii asistenței occidentale pentru Ucraina și Moldova – o pregătire înainte de „iarna rusească”. Analiză de Dionis Cenușă
- Tacticile rusești împotriva Ucrainei și Moldovei: ramificarea crizelor energetice. Analiză de Dionis Cenușa
- Atacurile rusești împotriva infrastructurii critice: riscurile pentru reziliența Ucrainei și implicațiile pentru UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Noile scenarii ale agresiunii rusești în lumina anexării ilegale din sud-estul Ucrainei. Analiză de Dionis Cenușa
- Relațiile moldo-ruse: între proteste antiguvernamentale și șantaj gazier. Analiză de Dionis Cenușa
- Războiul gazier al Rusiei și testul de reziliență pentru UE: 3 intenții rusești și 3 dileme europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Dezoligarhizarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei – condiția UE pentru avansarea perspectivei europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Georgia și Moldova – analiza comparată a rezilienței de stat și a riscurilor de origine rusească. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancțiunile UE și arma energetică a Rusiei – solidaritate versus fragmentare. Analiză de Dionis Cenușă
- Moldova și candidatura pentru UE: între risipirea legitimității și necesitatea unui dialog național. Analiză de Dionis Cenușa
- Candidatura de aderare la UE: Diferențe interne și geopolitice dintre Ucraina și Moldova. Analiză de Dionis Cenușa
- Cursa pentru candidatura de aderare la UE: Cele trei scenarii pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Autonomia energetică a UE și „criza” sancțiunilor împotriva Rusiei – între blocaje și alternative noi. Analiză de Dionis Cenușa
- Insecuritatea regională și căutarea rezilienței pentru Moldova – pe bază de asistență de la UE sau NATO? Analiză de Dionis Cenușa
- Noile tendințe în agresiunea împotriva Ucrainei, sancțiunile occidentale și arma energetică rusească. Analiză de Dionis Cenușa
- Dialogul Moldovei și Georgiei cu UE și NATO – în căutare de atenție externă și resurse pentru reziliența de stat. Analiză de Dionis Cenușa
- „Noua” agendă europeană a Moldovei, unirea cu România și separarea de regiunea transnistreană. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancționarea Rusiei pentru salvarea Ucrainei și factorul chinez. Analiză de Dionis Cenușa
- Invazia rusă și “rivalitatea” Ucrainei, Moldovei și Georgiei pentru aderarea la UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza rusească 2.0: Solicitările Ucrainei către Occident vs. noile scenarii ale Moscovei. Analiză de Dionis Cenușa
- Rolul asistenței UE în desprinderea Moldovei de Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Ucrainizarea securității europene: De ce Rusia acționează acum? Analiză de Dionis Cenușa
- Top șapte prognoze pentru PaE în 2022: Testarea reformelor locale și presiunea competiției geopolitice. Analiză de Dionis Cenușa
- Bilanțul anului 2021: 5 progrese și provocări în PaE – reziliența pro-UE și noile focare de instabilitate regională. Analiză de Dionis Cenușa
- Politica externă post-merkeliană a Germaniei – mai proeuropeană în Europa de Est și mai dură față de Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Politica externă a Moldovei – între „interconectarea” cu România și „echilibrarea” cu Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza migranților din Belarus, slăbiciunile UE și scenariile regimului lui Lukașenko. Analiză de Dionis Cenușa
- Lecții din Moldova privind securitatea energetică a UE și monopolul rusesc. Analiză de Dionis Cenușa
- Intențiile Rusiei de a contrabalansa influența occidentală în spațiul CSI, analiză de Dionis Cenușa
- Energizarea dialogului UE-Moldova: între entuziasm geopolitic, “moment istoric” și constrângeri locale. Analiză de Dionis Cenușa
- Așteptările UE și realitatea politică din Georgia și Moldova: contradicții și riscuri. Analiză de Dionis Cenușa
- Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale. Analiză de Dionis Cenușa
- Resuscitarea relației Rusia-Moldova și conștientizarea vectorului european moldovenesc. Analiză de Dionis Cenușa
- Soluționarea conflictelor teritoriale în Parteneriatul Estic: În căutarea unei abordări personalizate a UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Triunghiul “asociat” Georgia-Moldova-Ucraina: aprofundarea integrării în UE și “scutul” împotriva influenței rusești. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancțiunile economice ale UE și vulnerabilitatea Parteneriatului Estic la precedentul creat de Belarus, Analiză de Dionis Cenușa
- Alegerile anticipate din Moldova și puterea geopolitică a diasporei. Analiză de Dionis Cenușa
- Aprofundarea diferențelor în Parteneriatul Estic și apariția “Trio-ului” pan-european. Analiză de Dionis Cenușa
- Oligarhii din Georgia, Moldova și Ucraina: între retragere, regrupare și „reeducare”. Analiză de Dionis Cenușa
- Atitudinea față de UE în Georgia, Moldova și Ucraina – între adorație și moderație, analiză de Dionis Cenușa
- Ajustarea regimului fără vize cu UE pentru est-europeni – de la pandemie spre “pașaport verde”. Analiză de Dionis Cenușa
- „Sputnik V” la frontiera UE și țintele Rusiei în Moldova. Analiză de Dionis Cenușa
- Trăsăturile “diplomației vaccinului” în Moldova: Avantajele României în fața Rusiei. Analiză de Dionis Cenușă
- Calculele UE în Ucraina, Georgia și Moldova – navigând între crize politice, reforme și „umbrele” Rusiei. Analiză de Dionis Cenușă
- Anticiparea reacției Rusiei la viitoarele sancțiuni UE: divizare, dezinformare sau destabilizare? Analiză de Dionis Cenușa
- Relația UE-Rusia în 2021 - între „pragmatism distorsionat” și „politică externă rezistentă”. Analiză de Dionis Cenușa
- Reeuropenizarea politicii externe a Moldovei și poziția UE vizavi de criza politică moldovenească. Analiză de Dionis Cenușa
- Top 8 prognoze pentru statele PaE în 2021 – între “contestare” și “reînnoire”. Analiză de Dionis Cenușă
- Bilanțul anului 2020 pentru statele PaE: 5 oportunități și 5 provocări majore. Analiză de Dionis Cenușă
- UE, “Actul Magnitsky” și țintirea autocraților din vecinătatea estică. Analiză de Dionis Cenușa
- Relația Moldova-Rusia și tranziția post-Dodon: între abordarea “inteligentă” și cea “emoțională”. Analiză de Dionis Cenușă
- Reziliența informațională lângă frontierele estice ale UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Vecinătatea estică a UE la o nouă răscruce – între enigme electorale și crize de securitate. Analiză de Dionis Cenușa
- Moldova – alegeri prezidențiale fără „vot geopolitic”? Analiză de Dionis Cenușă
- Optica Rusiei, Chinei și UE vizavi de criza politică din Belarus – între intervenție, susținere și influență, analiză de Dionis Cenușa
- Belarus – o nouă “revoluție de catifea” în Parteneriatul Estic? Analiză de Dionis Cenușa
- Efectele acțiunilor UE în Moldova – asistența financiară și contradicțiile opoziției, analiză
- Președinția Germaniei în UE și viitorul Parteneriatului Estic: Ghidul pentru gestionarea unei realități „incomode”, analiză
- Agenda politică a UE și “nisipurile mișcătoare” din Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză
- Condiționalitatea UE și combaterea euroscepticismului în Parteneriatul Estic, Op-Ed
- Uniunea Euroasiatică și criza sanitară: integrare lacunară și ambiții geopolitice, Op-Ed
- Solidaritatea NATO și factorul rusesc: Lecția dură a rezilienței de stat. Op-Ed
- China și Rusia - diplomație sanitară și “fragmentarea” Europei, Op-Ed
- Efectele pandemiei - între solidaritatea UE și reziliența vecinilor estici, Op-Ed
- “Guvernele căzătoare” din Moldova și Ucraina: Patru asemănări și două contraste, Op-Ed
- Integrarea europeană în vecinătatea UE: Cu sau fără „de-geopolitizare”? Op-Ed
- Efectele “macronizării” relațiilor UE-Rusia asupra vecinătății estice, Op-Ed
- Vocile „unioniste” din Moldova, migrația și integrarea europeană în Est, Op-Ed
- Imobilizarea oligarhilor în Moldova, Georgia și Ucraina: misiune (im)posibilă? Op-Ed
- Zece prognoze în 2020: Geopolitizarea oligarhiei în Moldova și apropierea UE-Rusia, Op-Ed
- Anul eurooptimismului “scurtat” în Moldova: Top 3 succese și regrese în 2019, Op-Ed
- Dialogul moldo-român: de la “ton calm” la regim de condiționalitate, Op-Ed
- Trauma perspectivei europene, vecinătatea UE și ecourile cazului moldovenesc, Op-Ed
- Dialogul UE-Moldova: Există integrare europeană după guvernul Maiei Sandu? Op-Ed
- Moldova și Serbia între extinderea UE și avansarea euroasiatică, Op-Ed
- Ajutorul macro-financiar al UE pentru Moldova: recompensă obiectivă sau stimulent politic?, OP-ED
- Rusia, UE și refacerea conviețuirii geopolitice pe linia Kiev-Chișinău-Tbilisi, Op-Ed
- Guvernul reformelor din Moldova și “creditul de încredere” al UE, Op-Ed
- Politica externă “echilibrată” a Moldovei, axa Paris-Moscova și dosarul ucrainean, Op-Ed
- Fragilitatea guvernării de la Chișinău și agenda europeană până în 2020, OP-ED
- Deblocarea asistenței europene pentru Moldova: cu sau fără condiționalitate? Op-Ed
- „Primăvara anti-oligarhică” sau iluzii temporare în Moldova, Ucraina și Georgia, Op-Ed
- Cedarea regimului oligarhic, relansarea integrării europene în Moldova și agenda Rusiei, OP-ED
- Criza politică din Moldova: Depășirea complexului geopolitic și înfruntarea „statului capturat”, OP-ED
- Vitezele politice din Moldova, Ucraina și Georgia: în căutarea unui „cerc virtuos”, OP-ED
- Intersecția simbolurilor geopolitice în Moldova: între trecutul sovietic și drepturile minorităților sexuale, OP-ED
- Liberalizarea vizelor în Moldova după 5 ani: slăbiciunile bunei guvernanțe și comparații ucraineano-georgiene, OP-ED
- Moldova post-electorală: între avertismentele Rusiei, absența UE și alegerile anticipate, OP-ED
- Comportamentul (geo)politic al președinților Moldovei, Georgiei și Ucrainei: între percepții și realități fluctuante, OP-ED
- Formarea coaliției post-electorale din Moldova și câștigurile Moscovei, OP-ED
- Puterea diasporei în alegerile din Moldova – între percepții și realități, OP-ED
- Atitudinile cetățenilor din Moldova, Ucraina și Georgia față de UE și paradoxurile sondajelor, OP-ED
- Zece prognoze pentru 2019: Reconfigurarea agendei europene în Moldova și criza statului de drept în UE, OP-ED
- Anul bulversărilor în integrarea europeană a Moldovei: Top 3 progrese și eșecuri în 2018, OP-ED
- Deficiențele condiționalității europene și supraviețuirea clasei politice din Moldova, OP-ED
- Avertizarea cu suspendarea regimului fără vize pentru Moldova și sinergia criticii UE, OP-ED
- Conviețuirea dificilă a societății civile cu regimurile oligarhice din Moldova și Georgia, OP-ED
- Eșecul introducerii integrării europene în Constituția Moldovei: perdanții și câștigătorii, OP-ED
- Viitorul Acordurilor de Asociere în Moldova, Ucraina și Georgia: factorul local, european și cel rusesc, OP-ED
- Oportunitățile opoziției extra-parlamentare, temerile guvernării și poziționarea față de UE, OP-ED
- Radiografia asistenței macro-financiare a UE în Moldova, Ucraina și Georgia: fruntașii și codașii, OP-ED
- Răcirea relațiilor UE-Moldova până la un nou test electoral, OP-ED
- Protestele anti-guvernamentale, stratagemele guvernării și agenda europeană a Moldovei, OP-ED
- Discrepanțele Chișinăului cu UE și intenția de valorificare a factorului rusesc, OP-ED
- Cazul Moldovei – un precedent periculos sau nu pentru relația UE cu Ucraina și Georgia? OP-ED
- Impactul rezoluției PE: de la o criză politică a guvernării la atacarea imaginii UE în Moldova, OP-ED
- Acutizarea dialogului UE-Moldova și calculele guvernării de la Chișinău, OP-ED
- Invalidarea alegerilor din Chișinău, scenariile guvernării și reacția UE, OP-ED
- Președinția României în Consiliul UE și contextul politico-energetic din Moldova, OP-ED
- Protestele sociale pe timp de integrare europeană: De ce cetățenii din Georgia protestează mai des decât cei din Moldova? OP-ED
- Impactul reapropierii dintre UE și Rusia asupra Ucrainei, Georgiei și Moldovei, OP-ED
- Multivectorialismul extern al Președintelui Dodon și incertitudinile geopolitice post-electorale, OP-ED
- Dependența energetică a Moldovei, evitarea transparenței și ignorarea datoriei pentru gazul rusesc, OP-ED
- UE și limitele „condiționalității stricte” față de Moldova, OP-ED
- Rolul și implicațiile (euro)unionismului în scrutinul din Moldova, OP-ED
- Aspirațiile europene ale Georgiei și lecțiile de învățat pentru Moldova, OP-ED
- Regenerarea regimului Putin și implicațiile pentru PaE și Moldova,OP-ED
- Scenariile (geo)politice pentru alegerile parlamentare din Moldova, OP-ED
- Moldova și UE: un dialog încâlcit în probleme vechi și așteptări noi, OP-ED
- Diagnoza oligarhiei din Moldova, Ucraina și Georgia și soluții pentru deoligarhizare, OP-ED
- Asistența UE pentru Moldova, urgentarea reformelor și supraviețuirea guvernării, OP-ED
- Integrarea europeană, importul legislației UE și soluții practice pentru conturarea beneficiilor, OP-ED
- Moldova și poziția de fruntaș al PaE – între reforme forțate și avantajul comparației regionale, OP-ED
- Lupta Moldovei contra dezinformării rusești: lacune și calcule electorale, OP-ED
- Noul mecanism de suspendare a vizelor – un instrument adițional pentru țintirea corupției din Moldova, Ucraina și Georgia, OP-ED
- Curtea Constituțională, integrarea europeană și lupta (geo)politică, OP-ED
- Președinția Bulgariei în UE și efectele asupra Moldovei, OP-ED
- Zece prognoze pentru 2018: Testarea electorală a vectorului european și renașterea forțelor pro-ruse în Moldova, OP-ED
- Natura creșterii percepției pro-europene și tentativa de “constituționalizare” a vectorului european, OP-ED
- Lupta cu propaganda rusă în Moldova, sensibilizarea SUA și contextul european, OP-ED
- Moldova și perspectiva de aderare la UE – lipsă de pregătire politică, instituțională și emoțională pe ambele părți, OP-ED
- Viitorul PaE și Moldova după Declarația de la Bruxelles – între pragmatism și realități locale, OP-ED
- Cu ce merge Parteneriatul Estic și Moldova la summitul de la Bruxelles?OP-ED
- Moderarea euroscepticismului Președintelui Dodon, comerțul Moldova-UE și resuscitarea simpatiilor proeuropene, OP-ED
- Legitimitatea guvernelor din PaE, supraviețuirea vectorului european și Moldova, OP-ED
- Multiplele viteze ale Parteneriatului Estic, societatea civilă și cazul Moldovei, OP-ED
- Rusia, naționalismul din Europa și Moldova, OP-ED
- Integrarea europeană, unionismul pro-european și defectele guvernării de la Chișinău, OP-ED
- Agendă pro-reformă în loc de blocarea asistenței macro-financiare, OP-ED
- Mandatul noului Șef al Delegației UE de la Chișinău și prima provocare majoră, OP-ED
- Misiunea UE în Vecinătatea Estică și Moldova: stimularea dezvoltării sau integrare europeană? OP-ED
- Magnetizarea Parteneriatului Estic, rolul Rusiei și implicațiile pentru Moldova, OP-ED
- Societatea civilă: agenți de influență sau sanitari ai sistemului politic. OP-ED
- Integrarea europeană în Moldova: proiect elitist sau nu? OP-ED
- Moldova la 26 de ani: între sustenabilitate și europenizare , Op-Ed
- Finalul mandatului lui Pirkka Tapiola, președintele pro-rus și oligarhul pro-european, OP-ED
- Miza Chișinăului: Asistența macrofinanciară și recunoașterea din partea UE, OP-ED
- Republica Moldova și “stabilitocrația” din vecinătatea europeană, OP-ED
- Reevaluarea Acordului de Asociere cu UE: soluție sau noi incertitudini? OP-ED
- Reacția UE la introducerea votului mixt: pragmatism sau slăbiciune, OP-ED
- Finanțarea externă a societății civile, presiunile guvernării și eurointegrarea, OP-ED
- Stimularea reformelor în Moldova, Georgia și Ucraina: condiționalități noi vs perspectiva europeană
- Președinția Estoniei în cadrul UE și implicațiile pentru Moldova
- Restabilirea livrărilor de electricitate din regiunea transnistreană și slăbiciunea factorului european, OP-ED
- Comisia de la Veneția, votul mixt și asistența europeană, OP-ED
- Rolul președintelui Dodon pentru Rusia și implicațiile pentru integrarea europeană, OP-ED
- Prioritățile Parteneriatului Estic până în 2020 și cum poate beneficia Moldova, OP-ED
- Valorile europene versus valorile tradiționale și subtextul geopolitic din Moldova, OP-ED
- Agenda europeană, societatea civilă și confruntarea cu guvernarea, OP-ED
- Trei scenarii privind soarta asistenței macro-financiare a UE pentru Moldova, OP-ED
- Stoparea asistenței europene versus votul uninominal în Moldova, OP-ED
- Cum Moldova a devenit “stat capturat”? OP-ED
- Dezastrele naturale din Moldova și oportunitățile relației cu UE, OP-ED
- Moldova după trei ani de regim fără vize cu UE și noile realități europene, OP-ED
- Poate Memorandumul cu Uniunea Euroasiatică diminua agenda europeană a Moldovei? OP-ED
- Îngrijorările ascunse ale UE și adaptabilitatea guvernării, OP-ED
- Moldova forțată să combine CSI și Uniunea Euroasiatică cu integrarea europeană, OP-ED
- Demersul pro-reformă al UE și planurile pro-rusești ale președintelui Dodon, OP-ED
- Viteze multiple în UE și în vecinătatea ei: Unde este Moldova? OP-ED
- Simpatiile pro-europene și rostul opoziției pro-UE, OP-ED
- Președinția versus guvernarea: între conviețuire politică și antagonism geopolitic, OP-ED
- Securitatea europeană și demersul Rusiei pentru o lume post-occidentală, OP-ED
- Acordul de Asociere cu UE și paradoxurile președintelui Dodon
- Dilema UE: să critice guvernarea sau să combată propaganda eurosceptică a președintelui pro-rus? OP-ED
- Dialoguri paralele între UE și Moldova și factorul ruso-euroasiatic, OP-ED
- Implementarea DCFTA în regiunea transnistreană – are loc sau nu? OP-ED
- Populismul și integrarea europeană în Moldova
- Misiune dificilă: aprofundarea europenizării și restabilirea relațiilor cu Rusia
- Parteneriatul Estic devine mai “practic”. Ce câștigă Moldova? OP-ED
- Despre „cererea de aderare” la UE şi temele de acasă ale Moldovei, OP-ED IPN
- Interconectarea energetică cu UE: Reţeta pentru diminuarea dependenţei faţă de regiunea transnistreană şi Rusia
- Tactica europenilor în raport cu Chişinăul: Reforme acum şi aici, Op-Ed
- Georgia, liberalizarea vizelor cu UE şi implicaţiile pentru Moldova
- Chişinăul accelerează reformele pentru a seduce Uniunea Europeană
- Europenii din nou la Chişinău: între dialogul cu guvernarea şi liderii protestelor
- Decodificarea poziţiei UE pe cazul Moldovei: Semnificaţia reală versus erori şi omiteri
- Criza Schengen: Afectează aceasta regimul liberalizat de vize pentru Moldova sau nu?
- Presa occidentală şi cea rusească despre protestele de la Chişinău: între dezinformare şi manipulare
- Reacţiile UE şi SUA la noile proteste anti-guvernamentale de la Chişinău
- Ideea alegerilor anticipate în Moldova: Noii pro-europeni de la Chişinău – „da”, voci de la Bruxelles – „mai bine nu”
- UE sub preşedinţia olandeză şi aluziile la Moldova
- UE în Moldova: o reţetă pentru reanimarea vectorului european în 2016