„Actuala opoziție parlamentară nu poate, în principiu, oferi o alternativă decentă, acceptabilă, guvernării cu ochelari de cal a PAS-ului. De aceea, pare a fi necesară consolidarea unei forțe puternice de opoziție extraparlamentară pentru ca, deopotrivă, să fie stăvilită nesăbuința manifestată de PAS și să nu fie admistă revanșa comuno-socialistă, care invidiază popoarele rus și belarus pentru că trăiesc sub regimuri autoritare…”
---
Alegeri comparate
La scurt timp după alegerile parlamentare, din 11 iulie 2021, avem posibilitatea comparării alegerilor noastre cu cele din Rusia, unde, în perioada 17-19 septembrie, a fost aleasă Duma de Stat, și cu cele din Germania, unde pe 26 septembrie au fost aleși deputații în Bundestag. Compararea este oportună fiindcă principalele forțe politice din Republica Moldova, aflate la guvernare sau în opoziție, se identifică, fie drept pro-europene – Partidul Acțiune și Solidaritate, fie drept pro-rusești – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).
O apreciere a alegerilor din Republica Moldova a fost făcută de misiunea de observare OSCE, care s-a dovedit a fi una pozitivă. În raport cu Rusia, OSCE a refuzat observarea alegerilor pentru Duma de Stat pe motiv că autoritățile ruse au condiționat modalitatea de observare, ridicând și un șir de obstacole inacceptabile. Germania, la fel ca și majoritatea statelor din Uniunea Europeană (UE), reprezintă un model de organizare a alegerilor libere și corecte, de aceea, OSCE și Consiliul Europei nici nu organizează misiuni de observare a alegerilor acolo unde se cunoaște că, de obicei, toate forțele politice participante la alegeri recunosc rezultatele finale.
Așadar, criteriul de bază al alegerilor libere și corecte este recunoașterea acestora de către opoziție. În cazul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021 calificativul libere și corecte se potrivește nu pentru că ni-l atribuie misiunea OSCE, deși opinia acesteia contează, ci pentru că rezultatele au fost recunoscute de către partidele care au pierdut competiția. În cazul alegerilor parlamentare pentru Duma de Stat din Rusia avem o situație exact inversă: principala forță de opoziție – Partidul Comunist din Federația Rusă (PCFR), contestă rezultatele alegerilor, organizând acțiuni de protest împotriva alegerilor furate. Astfel, înțelegem că refuzul misiunii OSCE de a monitoriza alegerile pentru Duma de Stat în condiții speciale a anticipat, de fapt, nerecunoașterea acestora ca fiind libere și corecte.
Ce concluzii am putea trage din compararea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Rusia și Germania? Ele par a fi sugestive:
- în Federația Rusă, spre deosebire de Republica Moldova și Germania, alegerile se desfășoară timp de trei zile consecutiv, pentru ca factorul administrativ să dispună de timp în vederea corectării rezultatelor alegerilor;
- în Federația Rusă este permisă votarea și în locuri neamenajate special, despre amplasarea cărora observatorii nu pot ști din timp, și unde alegătorii pot fi remunerați, dacă votează corect;
- În Federația Rusă a fost introdus votul electronic, rezultatele căruia este opus votului tradițional la urnele de vot, asigurând rezultatul necesar al alegerilor.
Aceste artificii au fost testate cu succes în 2020 pentru modificarea Constituției Rusiei în vederea asigurării pentru Vladimir Putin pe viață a funcției de președinte. După testarea cu succes, artificiile au fost utilizate și la alegerile pentru Duma de Stat, la care partidul președintelui Putin – Edinaya Rossia, a obținut majoritatea absolută de voturi a patra oară consecutiv, ba chiar majoritatea constituțională.
Pentru ce succese concrete cetățenii Rusiei votează partidul Edinaya Rossia
Dacă am admite că alegerile pentru Duma de Stat au fost libere și corecte, atunci trebuie să admitem că alegătorii ruși au apreciat pozitiv următoarele realizări ale președintelui Putin și a partidului său Edinaya Rossia:
Pornind de la succesele enumerate, este de neînțeles de ce cetățenii Federației Ruse votează în mod constant pentru partidului președintelui Putin – Edinaya Rossia? O explicație ar fi că cetățenii ruși sunt mândri de faptul că președintele Putin s-a angajat să retragă cadourile poporului rus oferite ex-republicilor sovietice – Crimeea, Donbass-ul, Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, Kazahstanul de Nord, etc. Nu este exclus să fie așa, totuși, nu este de ignorat și faptul că alegerile sunt, pur și simplu, trucate și furate, precum insistă opoziția – PCFR.
Pericolul servilismului politic
Compararea alegerilor din Rusia și Germania cu cele din Republica Moldova are sens și din perspectiva dezvoltării procesului electoral din țara noastră. Partidul de guvernământ – PAS, și-a numit membrii în Comisia Electorală Centrală (CEC), care afirmă că intenționează să introducă votul electronic și în Republica Moldova. În Germania, țară cu democrație dezvoltată și potențial tehnologic de invidiat, există o reticență proverbial față de votul electronic. Dar iată că utilitatea votului electronic s-a manifestat în toată splendoarea în Federația Rusă, de ce n-am încerca și noi?
Dacă e să lăsăm glumele la o parte, pentru Republica Moldova este principial ca modificarea legislației electorale, inclusiv introducerea votului electronic, să aibă loc în cadrul unui consens național. În acest sens, ar fi de mare interes să aflăm atitudinea opoziției față de introducerea votului electronic. Vorba e că unul dintre liderii opoziției parlamentare, Igor Dodon, s-a arătat foarte mulțumit de rezultatele alegerilor recente din Federația Rusă, felicitând Edinaya Rossia pentru victoria istorică. În mod logic, ar trebui să presupunem că liderul socialist este mulțumit și de metodele prin care a fost obținut rezultatul respectiv. Celălalt lider al opoziției parlamentare – Vladimir Voronin, tace mâlc, evitând să se solidarizeze cu camarazii din PCFR, care pretind sus și tare că li s-a furat victoria într-un șir de circumscripții din marele megalopolisuri. De fapt, Voronin și partidul acestuia își exprime solidaritatea cu partidele comuniste doar cu ocazia zilelor de sărbătoare, evitând să-l supere pe Putin.
Atitudinea opoziției comuno-socialiste din Republica Moldova față de recentele alegeri din Federația Rusă nu este altceva decât manifestarea servilismului politic față de Vladimir Putin și partidul acestuia. Nu e de mirare, doar Dodon invidiază poporul rus pentru că-l are în calitate de președinte pe Vladimir Putin, regimul căruia îi fură alegerile. Problema e că o astfel de atitudine lingușitoare e mult mai periculoasă decât presupusa manifestare de rusofobie, imputată multora pe nedrept pentru atitudinea critică față de regimul autoritar al lui Putin. Mult mai grav – nu este vorba despre ceva singular. Liderul PSRM, la fel, invidiază și poporul belarus, fiindcă e condus de Lukașenco. De aceea, se poate paria că după rezultatele excepționale obținute de Edinaya Rossia datorită votului electronic, acesta va fi preluat de Lukașenco pentru a-și consolida puterea la viitorul referendum constituțional. Ulterior, votul electronic ar putea să-i prindă bine și blocului comuno-socialist de la noi. De ce nu?
Concluzii
Recentele alegeri din Federația Rusă ne demonstrează că introducerea votului electronic în țările cu regimuri autoritare sau în țări cu democrații deficitare, reprezintă un mare pericol. Salutarea de către opoziția parlamentară din Republica Moldova a recentei victorii a Edinaya Rossia, precum și a celei a lui Lukașenco acum un an de zile, este un indicator că această opoziție râvnește instaurarea unui regim similar în propria-i țară. În astfel de circumstanțe, n-ar fi de dorit ca votul electronic să fie introdus în Republica Moldova până când nu va exista certitudine că nu avem formațiuni care simpatizează în mod deschis regimurile autoritare, lingușindu-se pe lângă acestea.
Actuala opoziție parlamentară nu poate, în principiu, oferi o alternativă decentă, acceptabilă, guvernării cu ochelari de cal a PAS-ului. De aceea, pare a fi necesară consolidarea unei forțe puternice de opoziție extraparlamentară pentru ca, deopotrivă, să fie stăvilită nesăbuința manifestată de PAS și să nu fie admitsă revanșa comuno-socialistă, care invidiază popoarele rus și belarus pentru că trăiesc sub regimuri autoritare .
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed