Expoziție dedicată aniversării a 90-a a scriitorului Vladimir Beșleagă

O expoziție de documente și publicații, prilejuită de aniversarea a 90-a a prozatorului, romancierului, eseistului și traducătorului Vladimir Beșleagă, a fost inaugurată la Biblioteca Națională din Chișinău. „Prin acest eveniment, ne dorim ca tinerii să cunoască mai bine viața și activitatea maestrului”, a remarcat Veronica Borș, director-adjunct al Bibliotecii Naționale, citată de IPN.

„Vladimir Beșleagă este unul dintre puținii noștri intelectuali, trecuți prin „vremi”, care și-a asumat cu luciditate trecutul și a pledat energic pentru o etică a memoriei în viața publică și în cea literară. În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de Renaștere Națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente, a luptat pentru recuperarea valorilor românești”, a subliniat directorul-adjunct al BNRM.

Veronica Borș a menționat că este plăcut surprinsă să-l vadă pe maestru la bibliotecă cel puțin o dată pe săptămână. „Este o personalitate notorie, nu doar pentru cultura noastră, dar și pentru întreg neamul nostru.Tinerii, venind la bibliotecă, au ocazia să-i cunoască nu doar opera, dar și să discute personal cu maestrul”, a relevat directorul-adjunct al Bibliotecii.

În cadrul expoziției, cu genericul  „Vladimir Beșleagă – „Poetul cărților nescrise”, sunt etalate documente și publicații ale autorului, care se află în colecțiile BNRM. E vorba de romane, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, ziare și reviste cu publicațiile autorului și articole despre Vladimir Beșleagă, printre care culegerea de proze „La fântâna Leahului”, editată în 1963, romanele „Zbor frânt” (1966), „Acasă” (1976), „Sânge pe zăpadă” (1985), cât și apariții mai noi: „Nepotul” (1998), „Jurnal 1986 – 1988”, roman editat în 2002, „Hoții din apartamente” (2006), „Destine transnistrene” (2010), „Tata Vasile în 73 de episoade și XIV scrisori” (2015), aprecieri ale unor critici literari și ale confraților de condei.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 15 august 2021 (str. 31 August 1989, 78 „A”, blocul central, etajul II).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.