Experţii susţin că în Moldova sunt prea puţine unităţi de alimentaţie publică
În R. Moldova se înregistrează o insuficienţă a unităţilor de alimentaţie publică, existând potenţial pentru deschiderea a încă 800 de asemenea unităţi, cu un număr suplimentar de 48 mii de locuri, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei pentru artă culinară din Moldova, Simion Bora.
Potrivit lui, în prezent, pe teritoriul republicii funcţionează 1950 întreprinderi de alimentaţie publică, inclusiv 128 de restaurante, 368 de cafenele, 510 ospătării, 726 de baruri şi 171 de bufete.
Boran a mai spus că domeniul industriei alimentaţiei publice se caracterizează şi prin insuficienţa resurselor umane, a personalului calificat la prepararea bucatelor, produselor de cofetărie şi patiserie. Totodată, el a spus că nici instruirea profesional-tehnică din instituţiile de învăţământ din Moldova nu corespunde exigenţelor.
Asociaţia pentru Artă Culinară are drept scop apărarea drepturilor şi intereselor angajaţilor din domeniu, precum şi contribuţia la perfecţionarea cadrelor din industria alimentară. În context, Boran a spus că din diferite considerente, în special economice, şi din lipsă de organizare, bucătarii, cofetarii şi patiserii din Moldova nu au participat de 15 ani la competiţii internaţionale.
Asociaţia intenţionează să obţină în curând calitatea de membru al Organizaţiei internaţionale a Asociaţiilor Culinare. Totodată, organizaţia intenţionează să desfăşoare mai multe concursuri naţionale, inclusiv pentru tinerii specialişti, în vederea creşterii profesionale a specialiştilor artei culinare din Moldova.