Experţii se pronunţă pentru transparenţa pieţei de capital

Atacurile raider înregistrate în ultimii ani, în special în sectorul bancar, s-au produs prin intermediul pieţei de capital şi al registratorilor independenţi. Opinia aparţine expertului Natan Garştea, şi a fost enunţată într-o dezbatere economică, organizată de IDIS „Viitorul” şi Radio Europa Liberă.

„Registratori independenţi ar trebui să stea la paza intereselor proprietarilor de acţiuni. Însă piaţa valorilor mobiliare fiind mică, veniturile lor sunt nesemnificative. De exemplul, în 2014, 10 registratori independenţi au obţinut un venit de 400 mii de lei. Iar aceşti 10 registratori independenţi asigură evidenţa la o proprietate cu o valoare de zeci de miliarde de lei. Şi dacă un investitor de rea credinţă vrea să obţină controlul asupra unei bănci nu se va opri la acea ca să dea o mită de 10 mii sau 100 de mii de euro. Şi registratorii nu sunt rezistenţi la asemenea cazuri de corupţie ” a explicat Natan Garştea.

Expertul afirmă că au existat multe cazuri când acţionarii unor bănci au semnalat că au fost deposedaţi de acţiuni, anume prin preluarea controlului asupra unui registrator independent. Adresarea în instanţa de judecată nu a dat rezultate reale. Procuratura, de regulă, ridică toate documentele de la registrator, iar judecata se întinde pe o perioadă de 3 ani. Potrivit lui, lipsa de transparenţă face ca, aceste cazuri să dispară din atenţia publicului larg. Iar acţiunile rămân în posesia acelui acţionar care a obţinut pachetul de acţiuni anume în acest mod.

„Aşa s-a întâmplat chiar şi în băncile mari de la noi. Unii acţionari prin aceste scheme au obţinut pachetul de 20-30% din acţiuni, care să le permită ca să intre în Consiliul de administraţie a băncii respective”, a adăugat expertul. În opinia sa, schemele sunt utilizate şi pentru preluarea controlului în unele societăţi pe acţiuni sau segmente de piaţă, precum s-a întâmplat cu cea a asigurărilor. Potrivit lui, acest lucru a fost posibil din cauza lacunelor în legislaţie, dar şi a inactivităţii organelor de supraveghere.

Refrindu-se în ansamblu la piaţa valorilor mobiliare, tranzacţiile înregistrate în 2015, un alt expert, Mariana Gurghiş, a spus că numărul şi valoarea acestora a fost în diminuare. „Chiar dacă există o bază legislativă în domeniu cât de cât conformă cu reglementările europene noi nu putem atrage investitori, care ar procura valori mobiliare atâta timp, cât nu există transparenţa acestor tranzacţii. Din punct de vedere economic e necesar să oferim o stabilitatea”, a notat Mariana Gurghiş

În opinia sa, evoluţiile cursului de schimb, inflaţia de două cifre, căderea unor ramuri ale economiei naţionale şi instabilitatea politică din ţară nu constituie elemente atractive pentru potenţialii investitori în piaţa valorilor mobiliare. Şi nu întâmplător numărul tranzacţiilor pe această piaţă este în descreştere, reducându-se la mişcări de acţiuni între acţionarilor existenţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.