Experţii independenţi nu împărtăşesc optimismul Guvernului în ce priveşte creşterea economică prognozată pentru 2009
Experţii independenţi nu împărtăşesc optimismul Guvernului în ce priveşte creşterea economică a R. Moldova prognozată pentru 2009, notează Info-Prim Neo.
Consecinţele crizei financiare mondiale vor afecta ambele componente din structura formării Produsului Intern Brut (PIB) al R. Moldova, valoarea adăugată brută şi impozitele nete pe produs şi import, menţionează publicaţia „Realitatea economică”, editată de Centrul analitic Expert- Grup. Aceasta în condiţiile când valoarea adăugată brută se află în relaţie direct proporţională cu volumul producţiei.
Potrivit publicaţiei, deja se înregistrează primele simptome. Astfel, volumul producţiei industriale s-a redus substanţial în ultimul trimestru al anului trecut. În special, s-a micşorat producţia în ramurile care formează categoria principalelor exporturi ale R. Moldova, ca urmare a scăderii cererii în ţările unde aceasta se comercializează. În acest sens, fabricarea textilelor a diminuat cu 8,8 %, a articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea şi vopsirea blănurilor cu 14,9%, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor cu 0,6%, fabricarea apei minerale şi a băuturilor răcoritoare cu 16,6%, a produselorde tutun cu 15,8%.
Adiţional se atestă şi reducerea volumul serviciilor.
Experţii susţin că lovitura principală va veni din partea sectoarelor de construcţii şi transport. Anume pe aceste sectoare Guvernul conta vorbind de îmbunătăţirea calităţii creşterii economice care, precum s-a apreciat pe parcursul mai multor ani atât de specialiştii locali, cât şi de partenerii de dezvolare ai Moldovei, FMI şi BM, era bazată mai mult pe consum, ca urmare a creşterii remitenţelor. În special, în ultimul trimestru al anului 2008 s-a observat o reducere (aproape de 10 la sută) a volumul lucrărilor de construcţie, realizate în antrepriză, reduceri sunt atestate şi în volumul mărfurilor transportate.
Încetinirea creşterii valorii adăugate brute va fi marcată şi de creşterea consumului intermediar, acesta se majorează cu un ritm mai mare decât cele ale volumului producţiei şi PIB-ului. Iar consumul intermediar sporeşte ca urmare a creşterii indicelui preţului de consum al producţiei industriale livrate pe piaţa internă.
Cea de-a doua componentă a PIB, impozitele nete pe produs şi import, de asemenea, va fi afectată, deoarece va scădea nivelul cereri interne şi a consumului gospodăriilor casnice, procese determinate de veniturile populaţiei, care vor fi mai mici, în parte, se vor micşora sumele de bani trimise rudelor de la cetăţenii Moldovei care lucrează peste hotare.
Concluziile experţilor sunt că aceste simptome care devin tot mai
pronunţate ar putea afecta creşterea economică a R. Moldova nu numai în anul curent, dar, probabil, şi „după”, adică în anul viitor.
Guvernul prognozează pentru 2009 o creştere a PIB de 3,5- 4%. În Memorandumul de politici semnat de guvern cu FMI figurează cifra de 3,5- 3,6%.
Structura PIB-ului R. Moldova în 2008 a fost următoarea: circa 61% din creştere s-a obţinut pe baza serviciilor şi comerţului, 10% pe baza agriculturii, 15 la sută a industriei şi restul pe baza altor domenii. Prim- viceprim-minstrul Igor Dodon,ministru al economiei şi comerţului, comentând aceste cifre în conferinţa de presă, pe care a susţinut-o săptămâna trecută, a spus că Moldova are o „economie bazată pe servicii”. Cota agriculturii de 10 la sută ar fi una rezonabilă, dar condiţiile climaterice în Moldova presupun foarte mari riscuri şi sectorul agrar aproape în fiecare an e supus unor secete, inundaţii, grindine. „Totul e în funcţie de ponderea industriei de prelucrare în cele circa 10 la sută cât revin agriculturii, reformele care se desfăşoară în prezent în acest sector urmează să asigure majorarea ponderii industriei de prelucrare şi diversificarea produselor acesteia”, - a mai spus Dodon.