Experții, despre acțiunile din stradă și din Parlament

În Parlament a fost creată o nouă alianță, deocamdată informală, dintre Fracțiunea Partidului Socialiștilor și Platforma „Pentru Moldova” (formată din Fracțiunea partidului Șor și deputați neafiliați). Totodată, acțiunea de protest care a avut loc ieri, arată că cetățenii sunt nemulțumiți de cum Guvernul a gestionat criza pandemică și de cum partidele politice au acționat în ultima săptămână în Parlament, în detrimentul voinței populare. Opinii în acest sens au fost expuse de experți, în debutul dezbaterii publice „Resetarea relațiilor moldo-ruse după alegerile prezidențiale: probleme, soluții, priorități”, organizate de Agenția de presă IPN.

Valeriu Ostalep, expert în domeniul relațiilor internaționale și securității, susține că nu este vreo enigma în ceea ce se întâmplă în Parlament și este absolut clar că a fost creată o nouă alianță. „Socialiștii sunt experți, specialiști și campioni la inventare de formule care ascund realitatea, dar fiecare om care înțelege ceva în politică înțelege că noi avem o alianță între socialiști și Partidul Șor și câțiva deputați neafiliați formal. E clar că există o alianță”. Expertul consideră evident faptul că socialiștii vor face tot ce le stă în puteri ca să evite alegerile anticipate sau cel puțin, să tragă cât mai mult de timp. Pentru că alegerile anticipate în timpul apropriat, spune el, pentru socialiști și pentru Igor Dodon personal este nu doar o catastrofă politică, dar există perspective serioase de răspundere penală pentru multe acțiuni. Din aceste considerente, ei vor mima, vor crea multe fumigene și multe probleme în societate ca să sustragă atenția, să creeze cât mai multe probleme președintelui ales, Maia Sandu, să destabilizeze situația în țară și să păstreze mecanismele asupra puterii care le-ar permite să-și mențină influența politică.
 



Mihai Mogîldea, expert, lider de echipă în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, consideră că evenimentele care au avut loc duminică, 6 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale nu fac decât să confirme încă odată faptul că populația Republicii Moldova și anumite pături sociale suferă din urma pandemiei și, mai mult decât atât, sunt nemulțumiți de cum Guvernul a gestionat această pandemie, de cum partidele politice au acționat în ultima săptămână în Parlament, adică, în detrimentul voinței populare manifestate prin alegerile prezidențiale de luna trecută. „Ceea ce am văzut noi, este practic o manifestare a deznădejdii și a nemulțumirii față de acest corp politic, structuri politice, partide care au format informal o coaliție: Partidul Socialiștilor și Grupul Parlamentar. Pentru Moldova”, care, probabil va fi oficializată în timpul următor. Toate acestea, dar în special faptul că aceste partide ignoră voința electoratului și votul de încredere acordat președintelui Maia Sandu, prin votarea unor legi precum cea care vizează SIS-ul, a adunat mai multă nemulțumire în rândul oamenilor”. În opinia sa, protestul este o dovadă în acest sens și dacă Guvernul și Parlamentul nu vor reacționa la aceste nemulțumiri, cu siguranță există posibilitatea ca protestele să continue și în perioada următoare.
 



Politologul Dionis Cenușa, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, a declarat că observă un scenariu destul de logic al opoziției (Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma DA), care încearcă să valorifice succesul său din cadrul alegerilor prezidențiale și, respectiv, creează presiuni asupra Guvernului, dar și asupra majorității încă informale dintre PSRM și Partidul Șor, astfel ca în orice situație să obțină un beneficiu: sau Guvernul pleacă sub presiunea protestelor, care, crede el vor continua și opoziția demonstrează semne clare că vrea să continue protestele, sau Guvernul nu pleacă, dar opoziția acumulează voturi negative împotriva lui Igor Dodon, continuând mesajul anti-Dodon, până la alegerile parlamentare anticipate. Expertul mai spune că protestele care au început în această duminică vor continua pe 10 decembrie, după care se va vedea cât de mult pot fi mobilizați cetățenii de partidele din opoziție. Continuarea acestui „scenariu”, în opinia sa, are scopul maximizării rezultatului alegerilor prezidențiale în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate.
 


 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.