Experţii avertizeză despre potenţiale violenţe în ziua de 9 mai la Chişinău

În ziua de 9 mai în centrul Chişinăului ar putea avea loc acţiuni violente, iar autorităţile trebuie să fie pregătite pentru a face faţă situaţiei, avertizează un grup de experţi întruniţi luni seara în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Analistul politic Anatol Ţăranu a declarat că partidele de stânga duc o propagandă provocatoare, iar majoritatea populaţiei este indusă în eroare că sărbătoarea de 9 mai ar fi una naţională, în realitate fiind o zi când moldoveniu au trecut de la un regim totalitar de ocupaţie la unul şi mai dur. „De exemplu, aceeaşi paglică a Sfântului Gheorghe, care a devenit un simbol al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Distribuirea aceste panglici în Chişinău este o acţiune de solidarizare cu separatştii “, a mai spus Ţăranu.

Potrivit lui Ţăranu, în Republica Moldova sunt multe forţe provocatoare, susţinute de Kremlin, care la 9 mai vor încerca să deturneze situaţia „spre satisfacţia Moscovei şi a Tiraspolului”.

Avocatul Roman Mihăeş a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni  că există riscul unei ciocniri în masă dintre participanţii la evenimente.

Participanţii la emisiune au adus critici dure în adresa autorităţilor pentru lipsa de dotare a Armatei Naţionale, „care este mai slab dotată decât armata transnistreană.” Colonelul în rezervă, Valeriu Cerba, a opinat că Armata Naţională ar trebui să aibă în dotare cel puţin 30 de tancuri şi 30 de helicoptere pentru a face faţă unei intervenţii din partea Tiraspolului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.