Propunându-l pe Andrei Năstase în funcția de președinte al Parlamentului și pe Maia Sandu în fotoliul de premier, blocul ACUM a făcut propuneri inacceptabile și astfel are posibilitatea să iasă din joc. Pe de altă parte, propunerile respective demonstrează că blocul a luat în serios funcțiile de conducere din țară. Părerile contradictorii au fost expuse la la postul de televiziune Vocea Basarabiei.
Analistul politic Corneliu Ciurea susține că blocul ACUM a fost strâns la perete pentru că atât PDM, cât și PSRM le-au propus discuții, iar ei nu vor să poarte aceste discuții. Potrivit lui, în acest caz, blocul ACUM a găsit soluția prin a face propuneri pe care știe că nu vor fi acceptate de celelalte formațiuni. În opinia lui, „Partidul Democrat nu va accepta acel pachet de proiecte care se referă la „deoligarhizarea țării” și la „decapitarea” mai multor instituții de stat, iar Partidul Socialiștilor nu va accepta așa-numita „lege Magnițchi” având în vedere că aceasta se referă inclusiv la cetățeni ruși”.
„Cred că ei vor ieși onorabil din acest joc și vor rămâne în opoziție. Ei, nu știu din ce cauză, au ferma convingere că fie vor fi alegeri anticipate, fie alianța majoritară va fi făcută de democrați cu socialiști. Și atunci ei s-au distanțat de tot acest proces făcând aceste oferte inacceptabile”, a declarat Corneliu Ciurea.
Alexandru Arseni, doctor în drept constituțional, consideră că prin propunerile anunțate de liderii blocului ACUM acesta a vrut să dea de înțeles că are candidat și la funcția de șef de legislativ, și la funcția de premier. „Ei nu au pus problema: „Noi le vrem și voi le dați”. Ei au spus că fracțiunile au acești candidați. Pasul acesta a demonstrat că blocul ACUM a luat în serios funcțiile”, este de părere Alexandru Arseni.
În opinia lui, deputații aleși trebuie să respecte pevederile Constituției și să meargă la discuțiile propuse pentru săptămân viitoare de președintele Igor Dodon. Alexandru Arseni spune că odată ce au fost formate toate fracțiunile, acum se poate trece la alegerea organelor de conducere ale Parlamentului.