Actuala guvernare nu va ceda puterea atât de simplu, iar societate civilă trebuie să facă presiuni în acest sens prin proteste, consideră unii experţi. Alţii afirmă că protestele nu vor conduce la anticipate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.
Preşedintele Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, consideră că toată societatea trebuie să protesteze împotriva actualei guvernări, indiferent de preferinţele geopolitice. „Societatea să se unească, să nu fie divizată pe criterii politice, în pro-ruşi sau pro-europeni. Doar aşa vom putea scăpa de regimul corupt din ţară. Consider că trebuie să apelăm la organizaţiile internaţionale”, a spus Carasciuc.
Şi ex-deputatul Stela Jantuan este de părerea că societatea trebuie să protesteze în continuare. „Protestele reprezintă acum unicul element democratic prin care se pot face presiuni asupra clasei politice să renunţe la guvernare. Dar mai este mult de muncit şi la schimbarea mentalităţii alegătorilor, care se lasă corupţi, iar apoi se revoltă că ţara este furată”, a opinat Jantuan.
Deşi se pronunţă pentru alegerile anticipate, expertul anticorupţie Mariana Kalughin consideră că acestea nu vor avea loc. „Actuala guvernare nu se lasă intimidată de protestatari. Este un absurd să credem că se va ceda şi vom avea anticipate. Până acum nu s-a întâmplat nimic, chiar dacă a fost înaintat şi un ultimatum. Alegeri anticipate am putea să avem doar dacă acest lucru îl vor dori partidele de la guvernare”, a spus Kalughin.
Şi jurnalistul Ion Terguţă este de părerea că nu se va ajunge la anticipate. „Nimeni nu este pregătit de alegeri anticipate. Nici partidele de la guvernare, dar nici opoziţia. Ar fi o victorie, dacă s-ar obţine depolitizarea instituţiilor statului”, a spus Terguţă.