Experţii au opinii împărţite privind candidatura lui Ion Sturza

În timp ce unii formatori de opinie îl consideră pe Ion Sturza o candidatură buna pentru şefia cabinetului de miniştri, alţii susţin că acesta ar face jocurile de culise ale unor persoane influente. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, consideră că Ion Sturza ar face jocul unor persoane interesate. „Acum lupta nu se dă între partide, ci între două tabere mari: pe de o parte Ţopii, cu Platforma „DA”, susţinuţi de PLDM, şi pe de altă parte Plahotniuc susţinut de PDM şi alte partide. Sturza este reprezentantul primei tabere, la care a aderat şi preşedintele Nicolae Timofti. Acesta ar trebui să vină în Parlament şi să spună cine anume îl şantajează şi dacă fiul său este implicat în vre-un dosar penal. Dar atunci când un preşedinte de ţară face cârdăşie cu o anumită tabără, trebuie să răspundă. Nu-l cunosc personal pe Ion Sturza, dar declaraţiile făcute de acesta într-o conferinţă de presă înainte de desemnare, apoi declaraţiile după desemnarea pentru funcţia de premier nu inspiră credibilitate”, a declarat Dron.

Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, consideră că Ion Sturza ar putea să repete soarta de anul trecut a lui Iurie Leancă, cel care a fost desemnat pentru funcţia de premier, dar n-a avut susţinerea Parlamentului. „Este clar că acum lupta se dă între preşedinte şi PDM. Apariţia lui Sturza pare într-un fel ciudată, el poate să repete soarta lui Iurie Leancă. PDM nu-l va susţine, pentru că mizează pe candidatul lor. Ion Sturza va trebui să treacă printr-o încercare grea, trebuie să găsească în Parlament oameni care să-l voteze. În această ţară există tot felul de marionete, dirijate din umbra. Cred că şi Sturza este dirijat de cineva, altfel nu-mi pot explica apariţia sa”, a opinat Ciurea.

Anatol Ţăranu, directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Popiltică „Politicon”, consideră că apariţia lui Ion Sturza anunţă o schimbare pe scena politicii moldoveneşti. „O construcţie de tipul AIE şi-a epuizat potenţialul. Avem nevoie de o schimbare. Ion Sturza vine să ne anunţe acea schimbare, chiar din perspectiva anticipatelor. Poate că are unele păcate, dat Sturza este un manager  bun, este o personalitate şi un om împlinit”, a spus Ţăranu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.