Experți: Transnistria nu este o prioritate pentru noua guvernare

Potrivit experților, soluționarea conflictului transnistrean nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare, întrucât lupta cu corupția și deoligarhizarea sunt obiectivele principale ale noii puteri. Mai mult, potrivit experților, în prezent nu ar exista premise pentru identificarea unei soluții politice pentru acest conflict, iar tot ce poate face actuala guvernare este să nu permită degenerarea situației, notează IPN.

Potrivit comentatorului politic, Anatol Țăranu, soluționarea diferendului transnistrean depinde, în mare măsură, de relațiile dintre statele participante la formatul 5+2, iar conjunctura politică actuală nu permite identificarea unui soluții viabile pentru acest conflict.

„Nu există nicio șansă acum de a identifica o soluție politică pentru conflictul transnistrean. Unica soluție este ca acest conflict să nu degenereze și să creeze probleme cursului strategic de integrare europeană pe care l-a ales actuala guvernare. Și acest curs înseamnă deoligarhizare și lupta cu corupția. Transnistria nu este o prioritate pentru actuala guvernare, pentru că acest conflict transnistrean nu este doar problema internă a Republicii Moldova, acest conflict depinde de conjunctura politică externă. Procesul de soluționare demult a fost internaționalizat și nu mai depinde doar de Chișinău și Tiraspol, ci de toți actorii din formatul 5+2”, a spus Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii  „Întreabă Ghețu” de la TV8.  

Politologul Ian Lisnevschi spune că politica pașilor mici este binevenită pentru a menține un dialog constant între părți, iar reintegrarea completă a țării va avea loc atunci când dreapta Nistrului va deveni atractivă pentru cetățenii din regiune.

„Dacă cetățenii din stânga Nistrului văd progrese în dreapta Nistrului, asta deja devine o reintegrare, Republica Moldova devine atractivă pentru cetățenii de acolo. În ultimii ani, din 500 de mii de transnistreni, 100 de mii au migrat în dreapta Nistrului, pentru că lor aici le sunt deschise mai multe oportunități, mulți au deja pașapoarte moldovenești și aceasta poate fi numit un mic proces de reintegrare. Dacă actuala guvernare va demonstra că în Republica Moldova orice cetățean este protejat de lege, dacă aici vor găsi mai ușor un loc de muncă bine plătit, evident, pentru transnistreni vom deveni mai atractivi ”, a spus Ian Lisnevschi.

Ieri, la sediul misiunii OSCE de la Tighina a avut loc prima întrevedere în format 1+1 dintre reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului. Cap de afiș pe agenda discuțiilor a fost interdicția aplicată de Ucraina începând cu 1 septembrie de traversare a frontierei ucrainene pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Vladislav Kulminski și Vitalii Ignatiev ar fi convenit asupra eficientizării activității punctelor de înmatriculare din orașele Tiraspol și Râbnița.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.