Experţi ai Corporaţiei „Provocările Mileniului” vor consulta autorităţile moldovene la elaborarea Programului Compact
Un grup de experţi ai Corporaţiei „Provocările Mileniului” se află, pe parcursul acestei săptămâni, într-o vizită de lucru în R. Moldova pentru a discuta cu autorităţile moldovene procesul de elaborare a Propunerii de ţară pentru Programul Compact.
Echipa este condusă de Christopher P. Williams, directorul de ţară pentru R. Moldova. Scopul principal al misiunii de experţi este consultarea Guvernului de la Chişinău la etapa iniţială de elaborare a Programului, precum şi stabilirea mai multor întrevederi şi discuţii cu oficialităţi, reprezentanţi ai sectorului privat, societăţii civile şi ai organizaţiilor internaţionale ce activează în Moldova privind procesul de realizare a propunerii Compact.
Grupul de experţi va realiza în câteva etape o analiză economică menită să identifice principalele impedimente ce stau în calea creşterii economice, atât la nivel macroeconomic, cât şi sectorial. Rezultatele analizei, ce vor conţine concluzii privind constrângerile majore care afectează dezvoltarea economiei, vor fi expuse în cadrul procesului consultativ la etapa de pregătire a Propunerii de ţară Compact ce va fi remisă Corporaţiei.
R. Moldova a devenit eligibilă pentru fondurile depline ale Corporaţiei „Provocările Mileniului” în urma deciziei aprobate de Consiliul de Directori la 8 noiembrie 2006. Corporaţia a aprobat până în prezent programe Compact pentru 11 ţări în valoare totală de 3 mlrd. USD.
Guvernul SUA a decis, la finele anului trecut, să acorde R. Moldova, în cadrul Programului preliminar “Millennium Challenge Corporation”, asistenţă financiară în valoare de 24,7 mil. USD pentru susţinerea iniţiativelor de combatere a corupţiei.
Guvernul de la Chişinău speră să obţină pe viitor, prin Programul „Provocările Mileniului”, circa 300 mil. USD.