Expert: Persoanele cu dizabilităţi zilnic nu au acces în instituţiile de stat

Persoanele cu dizabilităţi nu pot ajunge zilnic în instituţii precum biblioteci, centre culturale, grădiniţe şi şcoli, deoarece acestea nu au infrastructura adaptată. Declaraţia aparţine expertului Eugeniu Rîbca, care a participat la monitorizarea secţiilor de votare din perspectiva respectării dreptului la vot al persoanelor cu dizabilităţi, realizată de către Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi. Rezultatele monitorizării au fost prezentate într-o conferinţă de presă la IPN.

Eugeniu Rîbca a specificat că, pentru a ajunge să voteze în secţiile inaccesibile, persoanele cu dizabilităţi erau ajutate fie de însoţitori, fie de alţi alegători sau de membrii biroului electoral. Situaţia este nefirească pentru că secţiile de votare sunt amplasate în instituţii publice, iar aceste persoane ar avea nevoie mai des să ajungă acolo şi nu întotdeauna există cineva care să-i ajute. Expertul a adăugat că autorităţile trebuie să implementaue necondiţionat standardele internaţionale privind asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în astfel de instituţii.

Autorităţile mai sunt îndemnate să studieze şi să generalizeze bunele practici în ceea ce ţine de comportamentul organelor electorale faţă de persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, se cere o elaborarea unei statistici a acestor persoane. Eugeniu Rîbca a specificat că atunci când întreba preşedinţii sau vicepreşedinţii birourilor electorale câte persoane cu dizabilităţi urmează să-şi exercite dreptul la vot în secţia dată, primea răspunsul că una sau două, dar dacă monitoriza situaţia câteva minute vedea foarte multe persoane cu deficienţe de vedere, în mare parte persoane în vârstă, dar care nu erau percepute ca persoane cu dizabilităţi de către membrii biroului electoral.

Expertul a adăugat că instituţiile în care erau amplasate secţiile de votare nu erau adaptate, el personal a ajuns într-o secţie amplasată într-o grădiniţă, în oraşul Chişinău, unde a trebuit să meargă mai mult de 50 de metri pe un coridor iluminat slab, fără nicio direcţionare unde se votează, şi unde era să se împiedice de un prag înalt pe care l-a sesizat cu greu. Eugeniu Rîbca s-a întrebat ce era să păţească o persoană cu deficienţe de văz dacă mergea pe acolo. Expertul menţionează că autorităţile ar trebui să elaboreze standarde de amplasare a secţiilor de votare şi că poate nu ar trebui utilizate toate tipurile de instituţii publice în acest sens.

Olga Cenuşă, director de program în cadrul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, a menţionat că autorităţile publice locale deseori se arată deschise în a organiza condiţii normale pentru persoanele cu dizabilităţi, dar declară că, pur şi simplu, nu ştiu cum trebuie să facă şi că ar trebui ajutate cu informaţia.

Monitorizarea Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi a avut loc în cadrul proiectului „Participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa politică şi publică”, susţinut de ambasada SUA la Chişinău.http://www.ustream.tv/recorded/65878766

  • eugeniu ribca despre amplasarea sectiilor de votare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE