Expert: Impactul majorării tarifelor la energia electrică urmează să se amplifice

Expertul în energetică al IDIS „Viitorul”, Ion Muntean, menţionează că impactul majorării tarifelor începe să fie deja vizibil prin nemulţumirea manifestată de către populaţie şi urmează să se amplifice pe măsură ce noile majorări de tarife vor genera şi alte scumpiri la serviciile şi produsele energointensive. Expertul s-a expus într-o analiză prezentată de IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

Ion Muntean subliniază că trebuie de remarcat modul în care este privită şi interpretată majorarea tarifelor în rândul populaţiei. „Aceasta demonstrează că populaţia nu este suficient de corect informată asupra mecanismelor de formare a tarifelor şi factorilor vulnerabili pentru ţară, care influenţează preţul la energia electrică. Iar acest lucru vine ca rezultat al lipsei de voinţă politică în realizarea angajamentelor cu referire la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie care, pe lângă disponibilitatea ofertelor, ar fortifica şi securitatea energetică a ţării”, spune autorul.

Potrivit lui, cauza principală care a semnalat suspiciuni asupra corectitudinii tarifelor a fost însăşi lipsa de transparenţă în procesul de consultare publică, proiectele de decizii şi calculele nefiind disponibile pentru consultare. Lipsa comunicării deschise cu consumatorii a pus la îndoială imparţialitatea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, fapt care a diminuat din credibilitatea instituţiei ca autoritate independentă.

Expertul subliniază că perspectiva micşorării tarifelor către consumatorii finali rămâne una îndepărtată şi irealizabilă în următorii 4-5 ani. Acest lucru este imposibil reieşind şi din faptul că devierile financiare acumulate de către întreprinderile din sectorul energetic nu au fost incluse în tariful actual.

Cea mai probabilă soluţie care ar permite procurarea energiei electrice la preţuri mai mici rămâne construcţia punţilor de acces la piaţa electroenergetică europeană unde, în prezent, există energie la preţuri mult mai mici decât cel pe care îl achită Republica Moldova furnizorului din stânga Nistrului. Însă, acest lucru necesită voinţă politică.

De la 9 noiembrie tariful la energia electrică este cu peste 50 de bani mai mare. ANRE a examinat rapoartele de audit ale furnizorilor şi a revenit la decizia sa din iulie pe care o suspendase ulterior. De 2 zile în faţa ANRE au loc proteste ale oamenilor care sunt nemulţumiţi de majorarea tarifelor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.