În 2015, Guvernul Republicii Moldova a cheltuit 5,3 miliarde de lei pentru ocrotirea sănătăţii. Aceşti bani au fost alocaţi în mare parte instituţiilor publice de profil – de ordin naţional, raional, municipal şi în Centrele Medicilor de Familie. Astfel, Expert-Grup, prin intermediul Budgetstories.md, a publicat primul infografic, dintr-o serie, care descrie câţi bani au fost cheltuiţi în instituţiile medicale de toate nivelele, transmite IPN.
Potrivit infograficului, în topul celor mai „scumpe” spitale se află Spitalul Clinic Republican (SCR), Institutul Oncologic, Institutul Mamei şi al Copilului. Bugetele anuale ale acestora depăşesc 120 de milioane lei, iar în cazul SCR – 390 de milioane de lei anual. Tot în cadrul acestor instituţii, şi costul cazurilor tratate este cel mai mare, iar experţii se dau că părerea că aceasta ar fi probabil şi din cauza complexităţii cazurilor tratate. De asemenea, în medie circa 1,25 milioane de pacienţi au vizitat aceste instituţii anual (între anii 2010 şi 2016), fie pentru consultarea medicului de specialitate, fie pentru tratament, însă în mai puţin de 15% dintre vizite au fost efectuate pentru a preveni eventualele afecţiuni.
Datele Centrului Naţional de Management în Sănătate arată că numărul de vizite la Institutul Oncologic creşte în medie cu 2 mii de pacienţi pe an, iar incidenţa cazurilor de cancer creşte şi ea cu peste 300 de cazuri anual. Durata medie de şedere a unui pacient în spitalele naţionale este de 13 zile. 62% dintre pacienţi provin din mediul rural. Salariul mediu al angajaţilor spitalelor naţionale este de circa 3500 de lei.
16% din serviciile acordate de spitalele naţionale sunt contra-plată. Cele mai multe servicii contra-plată, peste 80%, se acordă la Clinica universitară stomatologică a USMF şi la Policlinica Stomatologică Republicană.
Cea mai scumpă întreţinere a unui pacient este la Spitalul clinic de traumatologie şi ortopedie – peste 4 mii de lei. Acesta este urmat de Institutul de Ftiziopneomologie – circa 2000 de lei per pacient. Cel mai ieftin un pacient este întreţinut la Institutul Mamei şi Copilului cu circa 800 de lei, iar la Dispensarul republican de narcologie – cu mai puţin de 700 de lei.