Comportamentul autorităţilor dă de înţeles că acestea nu sunt interesate de recuperarea mijloace financiare dispărute din cele trei bănci și sunt foarte multe semne de întrebare în chestiunea legată de furtul din sistemul bancar. De această părere este expertul Institutului Economiei de Piaţă, Viorel Gârbu, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că chestiuniea legată de frauda bancară e folosită mai mult pe plan politic în vederea reglărilor de conturi şi luptelor între partidele politice, dar nicidecum nu este o acţiune în interesul cetăţeanului, transmite IPN.
Expertul a declarat că cetăţenii asistă la faptul că persoanele care sunt suspectate de implicare în acest caz rămân până în prezent în funcţii, nu sunt trase la răspundere. „Noi am avut un raport prezentat de compania Kroll în care a fost deschisă o schemă şi un raport care ar putea fi folosit pentru avansarea în plan procesual, în plan legal de către procurori a soluţionării cazului dat, dar acest raport este pus pe raft să se acopere cu praf. Deci, autorităţile nicidecum nu reacţionează”, a menţionat Viorel Gârbu.
În opinia sa, tot ce fac autorităţile este să tragă de timp, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să uite, pe fundalul unor probleme apărute, despre furtul acestui miliard şi să se împace cu ideea că banii nu vor fi recuperaţi niciodată. „Problemele financiare sunt foarte dificile. Tranzacţiile financiare pot fi operate într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât va fi foarte greu de recuperat aceste mijloace financiare. Deşi compania Kroll a identificat traseul mijloacelor financiare care au fost furate din Republica Moldova, acest lucru e simplu să îl descrii pe hârtie, dar e foarte greu să pui în aplicare în plan juridic un mecanism de recuperare”, a notat expertul.
Potrivit expertului, autorităţile trebuie să vină cu acţiuni juridice foarte bine întemeiate, cu avocaţi foarte bine pregătiţi care să cunoască legislaţia, fiindcă sunt foarte multe jurisdicţii în care autorităţile Republicii Moldova vor trebui să acţioneze în vederea recuperării acestor mijloace financiare.