Experiența canadiană în comunicare și antreprenoriat social

Doar împreună, cetățenii moldoveni aflați în interiorul țării și în afară pot găsi soluții eficiente pentru mersul Republicii Moldova pe calea democrației, a drepturilor omului, a responsabilității și a prosperării. Cu acest mesaj a venit Ala Mândâcanu, președinta Comunității moldovenilor din Quebec, în cadrul unui training cu tema: „Comunicare și antreprenoriat social în diasporă”, experiența Canadei. Perioada trainingului, care se desfășoară la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, este 5-15 iunie, transmite IPN.

Ala Mândâcanu spune că în calitate de fost decan la Facultatea de comunicare și jurnalism la ULIM, dar și deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1994-2001, și-a propus să-și împărtășească experiența sa canadiană de nouă ani. Președinta Comunității moldovenilor din Quebec spune că diaspora a devenit un fenomen important în viața politică și socială și acest lucru a fost remarcat și mai mult la alegerile prezidențiale din 2016.

În opinia sa, diaspora, ca și întreaga societate moldavă, se afla în tranziție și caută soluții. Ala Mândâcanu își dorește ca participanții la eveniment – studenți, lectori, jurnaliști – să-și împartă experiența, cunoștințele, decepțiile, dar și speranțele. Trainingul este unul interactiv, cu viziuni canadiene asupra procesului de educație și instruire.

„O bună comunicare înseamnă contacte permanente și înseamnă empatie – gânduri pentru celălalt cu cine interacționez, pentru că de foarte multe ori anume acest sentiment de empatie lipsește aici, în societate. Aș încerca cumva să apropii jurnalistul de comunitate, comunitatea de stat, statul de cetățean și tot așa”, a spus Ala Mândâcanu.

Trainingul va continua și pe data de 6, 7, 8, 13, 14 și 15 iunie. Subiectele care urmează a fi abordate se referă la: managementul social și comunicare; manipularea în comunicare și căile de evitare a cesteia, comunicare stat-cetățean în Canada; comunicarea comunitară; comunicarea presei cu societatea civilă etc.

Programul Diaspora Engagement Hub „Reîntoarcerea profesională a diasporei” este implementat de Organizația Internațională a Migrației în Moldova, în parteneriat cu BRD, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, finanțat de Agenția pentru dezvoltare și Cooperare.

  • ala mandacanu despre mesajul evenimentului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.