Există o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova. De asemenea, există o determinare enormă, inclusiv în cadrul Guvernului și în rândul majorității din Parlament, pentru a urma anume această direcție, dar și pentru a combate corupția și pentru a obține independența sistemului judiciar. Declarația aparține comisarului european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, și a fost făcută după întrevederea cu președinta Maia Sandu, transmite IPN.
Aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, comisarul european a opiniat că Republica Moldova se află pe calea corectă. „Acest lucru a fost recunoscut și de către statele membre ale Uniunii Europene. Din acest motiv, simțim cu adevărat această datorie de a vă ajuta, de a vă asista, în special în aceste momente dificile pe care le trăiește acum Republica Moldova. Cu toții ne confruntăm cu consecințele războiului din Ucraina și, evident, recentele evoluții, ceea ce se întâmplă pe teritoriile ocupate de Rusia este ceva absolut inacceptabil. Este ceva ce trebuie denunțat în continuare pe motiv că unul dintre aspectele fundamentale de co-existență internațională este respectul pentru integritatea teritorială a statelor. Acest război afectează toată lumea și trebuie să rămânem în continuare apărării acestor principii internaționale”, a mai spus oficialul european.
Johannes Hahn a menționat că, în contextul crizelor cu care se confruntă Republica Moldova, UE a sporit sprijinul său financiar acordat în ultimii ani și care se cifrează la circa 750 de milioane de euro. Și sporirea acestui sprijin va continua. „Vreau să reconfirm că Europa nu doar este de partea dumneavoastră, dar chiar ne dorim să vă ajutăm, în special în problemele ce țin de lanțurile logistice, livrările de energie etc. Sunteți țară candidată la aderarea la UE și trebuie să rămâneți țară candidată, dar trebuie să deveniți țară membră UE. Pentru aceasta trebuie să muncim împreună și avantajul că ești membru al unei familii mai mari este că ești protejat împotriva riscurilor și a provocărilor”, a notat comisarul european.
„Vizita dumneavoastră confirmă dialogul foarte bun pe care îl avem cu Comisia Europeană în calitate de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Obținerea statului de țară candidat în luna iunie este probabil cea mai importantă realizare a țării noastre în acest an. Acest statut ne dă speranța într-o perioadă extrem de dificilă prin care trecem acum. El ne permite să ancorăm Moldova într-un spațiu economic, politic și valoric în care ne regăsim și să ne dezvoltăm într-o direcție clară care le oferă cetățenilor noștri perspectiva unui trai mai bun, pașnic și prosper într-o țară democratică. Integrarea europeană este proiectul nostru național pentru care vom lucra unind eforturile întregii societăți”, a declarat Maia Sandu.