Excesul de supărare a politicienilor moldoveni a dus la criza politică, declaraţie

Excesul de supărare la politicienii din Moldova a influenţat asupra procesului decizional şi a fost unul din motivele declanşării ultimei crize politice din ţară. Cu o astfel de declaraţie a venit liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, în cadrul dezbaterii publice „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 2”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Marian Lupu spune că politicienii trebuie să-şi vadă funcţia nu ca o platformă de auto-realizare şi să nu înceapă să creadă că nimeni nu trebuie să-l critice dacă a ajuns la putere. Marian Lupu a spus că dacă e să se plece de la un şir întreg de motive, manifestări tehnice şi să se axeze pe motivul de bază, ultima criză politică a fost determinată de acel nivel de cultură generală şi de cultură politică pe care îl au politicienii moldoveni. „Putem vorbi despre instituţii şi funcţionalitatea lor, dar a fost important factorul uman. Nu este nimic straniu în competiţia politică, dar deseori prevalau interesele corporative”, a subliniat Marian Lupu.

Liderul PDM este sigur că parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova presupune o schimbare de abordări, elita politică a ţării trebuie să-şi ridice nivelul culturii politice, politicienii să devină europeni, partidele promotoare ale unor standarde şi principii europene.

Expertul în strategii electorale, Olga Nicolenco, este convinsă că în principiu criza, chiar dacă s-a numit politică şi chiar dacă actorii principali au fost politicienii, aceasta a afectat toate straturile vieţii cetăţenilor moldoveni. O criză înseamnă un regres în reforme şi în promovarea lor. „Criza a dus la alungarea unor investitori străini, prezenţi în Moldova şi la descurajarea potenţialilor investitori. Criza a redus din activismul politic al societăţii şi redus ritmul de creare a unor tradiţii veritabile europene”, a spus ea.

Olga Nicolenco a spus că această criză a afectat-o personal şi a afectat societatea, dar după ce împreună cu mulţi alţi colegi a ocărât politicienii, într-un final este  mulţumită de modul cum aceasta a fost soluţionată. „Recunosc, datorăm depăşirea acestei crize politicienilor, eu au înţeles care sunt pericolele, au apreciat daunele pentru ţară, pentru popor. Pe al doilea loc aş pune mass-media, pentru că s-a implicat şi a spus despre tot ce s-a făcut, ce nu s-a făcut. Pe locul trei aş pune reprezentanţii societăţii civile”, a conchis expertul.

Managerul general IMAS, Doru Petruţi, crede că toată lumea a început să se deprindă cu un concept de criză politică. „Am învăţat că în timpul crizei politice este foarte greu de realizat măsurări sociologice. Am văzut cât de repede se schimbă opiniile şi cât de senzitivă rămâne societatea. Am văzut cum timp de câteva luni dorinţa de alegeri anticipate creştea, oamenii nu vedeau altă ieşire din situaţie. Am văzut cum s-au schimbat opţiunile, erau premize ca să se schimbe semnificativ configuraţia din Parlament. Actorii politici, cu mici excepţii, au suferit pierderi de imagini, scorurile partidelor s-au modificat semnificativ. Orientarea faţă de UE a fost asociată cu politicienii şi s-a dus într-o direcţie nu tocmai potrivită”, a subliniat expertul..

Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, consideră că astfel de crize politice, precum ultima din Republica Moldova, permit să fie testate cât de durabile sunt instituţiile statului, care este calitatea societăţii civile, a mass-media, şi acestea sunt procese de care nu trebuie să se teamă societatea. Expertul afirmă că este foarte important cum a fost depăşită criza, şi aceasta a fost depăşită cel mai probabil într-o manieră europeană.

„Liderii care au fost în frunte au ajuns la concluzia că trebuie să se dea la o parte şi să lase să vină în prim plan colegii lor, la care descoperim virtuţi care nu sunt marcate de factori negativi. Sunt oameni competenţi, oameni pe care dacă îi asculţi te mândreşti că au ajuns în vârf. Criza s-a soluţionat şi sper să fie de durată. Criza a fost soluţionată exemplar. Există factorul extern, dar şi cel al presiunii opoziţiei. Eu cred că frica de revanşa opoziţiei a fost unul din factorii decisivi de soluţionare a crizei”, a încheiat Igor Boţan.

Dezbaterile publice cu tema „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 2”, este a XX-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susţinut de Fundaţia germană „Hanns Siedel”.

  • doru petruti despre efectele crizei.mp3
  •     0
  • marian lupu despre cauza crizei politice.mp3
  •     0
  • olga nicolenco despre criza politica.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.