Ex-director SIS: Vizita lui Rogozin în Moldova este legată de viitoarele alegeri prezidenţiale

Moscova doreşte să promoveze la preşedinţia Republicii Moldova un candidat loial şi l-a trimis pe vicepremierul Dmitri Rogozin să asigure stabilitatea în Transnistria. Opinia a fost expusă de către fostul director-interimar al SIS Valentin Dediu într-o analiză prezentată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

„Rogozin a avut un comportament foarte calm la Chişinău. Această vizită nu a urmărit scopul de a intensifica relaţiile Moscovei cu Chişinăul. Scopul principal al lui Rogozin a fost vizita în Transnistria, unde are loc un conflict pe viaţă şi pe moarte dintre deputaţii sovietului suprem de la Tiraspol şi liderul regiunii nerecunoscute Evgheni Şevciuc. Şevciuc nu este agreat de Kremlin, mai ales că a fost implicat în delapidări de fonduri donate de către Federaţia Rusă. Şevciuc nu mai are şanse pentru un nou mandat. Moscovei nu-i este convenabilă această situaţie. Ea are interesul de a asigura stabilitatea în zonă. Dar scopul principal rămân alegerile prezidenţiale din toamna viitoare în Republica Moldova”, a spus Dediu.

Fostul director al SIS a mai comunicat că la Tiraspol Dmitri Rogozin ar fi avut două şedinţe cu liderii transnistreni. „Prima şedinţa a fost una publică, în cadrul căreia a dat asigurări că Rusia va sprijini în continuare Transnistria. Cea de a doua şedinţă a fost cu uşile închise, în cadrul căreia vicepremierul rus a fost foarte dur cu oficialii de la Tiraspol”.

Potrivit lui Dediu, Kremlinul are nevoie de stabilitate în zonă pentru ca să-şi poată concentra eforturile pe promovarea candidatului Kremlinului la alegerile prezidenţiale din Moldova. „Şi ministru rus de Externe, Serghei Lavrov, a insistat mult pe reluarea negocierilor în formatul „5+2”. Aceasta pentru a crea impresia că Rusia este interesată de stabilitate în zonă şi de a sustrage atenţia de la scopul pe care îl urmăreşte, susţinerea unui candidat loial Moscovei la alegerile prezidenţiale”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.