Ex-consilier prezidenţial apreciază meritele şi neajunsurile actualei guvernări

Actuala coaliţie de guvernare are mai multe plusuri şi minusuri, însă cel mai mare neajuns este lipsa de comunicare cu cetăţenii. Aprecierile au fost făcute de către fostul consilier al ex-preşedintelui comunist, Vladimir Voronin, jurnalistul Valeriu Reniţă, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Reniţă, cei de la putere privesc oamenii de rând de sus, iar ultimii sunt supăraţi pe guvernanţi că nu sunt ascultaţi şi înţeleşi. „Dacă la nivelul autorităţilor publice locale s-au mai făcut schimbări, fiind aduşi oameni energici, cu o mentalitate nouă, atunci la nivelul central a fost păstrat mecanismul birocratic caracteristic perioadei sovietice. O birocraţie care se uită la cetăţeni de sus în jos”, a precizat fostul consilier.

Jurnalistul a mai adăugat că orice guvernare, indiferent de culoarea politică, trebuie să aibă un ideal, care să pornească de la doleanţele poporului, fapt care adesea nu este respectat de către guvernările moldoveneşti. Vorbitorul a prezentat în calitate de exemplu nemulţumirile locuitorilor din trei sate, unde se construiesc reţele de canalizare din banii Uniunii Europene, pe motiv că autorităţile nu i-au consultat referitor la locul amplasării staţiilor de iepurare.

Reniţă a mai criticat actuala guvernare pentru lipsa de transparenţă la luarea unor decizii importante pentru cetăţeni. „Să luăm un caz simplu. Guvernul a anunţa că va aloca 20 de mln de lei pentru compensarea pierderilor suportate de către producătorii de fructe în urma  embargoului rus .Dar nu există nici o transparenţa asupra repartizării acestor fonduri. Sunt sigur că producătorii mici cu 5-10 hectare de livadă nu vor primi nimic”, a punctat jurnalistul.

Invitatul emisiunii consideră că actuala guvernare are un şir de realizări, cele mai mari fiind Acordul de asociere cu UE şi eradicarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, dar susţine că reformele au fost demarate cu întârziere, spre sfârşit de mandat. De asemenea ,există multe restanţe la capitolul justiţie şi bunăstare economică. „Deşi statisticile denotă o creştere economică, totuşi, oamenii se confruntă cu probleme grave, inclusiv, la capacitatea de cumpărare, în condiţiile unei creşteri constante a preţurilor la principalele produse de consum. Nu putem vorbi despre o redresare a economiei în condiţiile când avem o economie bazată pe consum, iar investitorii străini continuă să ocolească ţara noastră”, a conchis Valeriu Reniţă.

Pe 8 august s-a împlinit 5 ani de la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană 1. Acesteia i-au urmat AIE 2 şi actuala Coaliţie Pro Europeană. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.