Din punctul de vedere al factorului pandemic, campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 se desfășoară în condiții mult mai prielnice. Rata de contaminare a populației cu COVID-19 a fost în luna mai a anului curent mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut. Actualmente, în ajunul alegerilor parlamentare, rata de contaminare este de aproximativ 10 ori mai mică decât în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020. Nu încape îndoială că micșorarea ratei contaminării se datorează lansării procesului de vaccinare.
Îmbunătățirea situației pandemice nu se datorează doar imunizării populației. Sunt și alți factori care, probabil, se datorează faptului că politicienii au încetat să se amestece în administrarea crizei sanitare, lăsându-i pe specialiștii în domeniul sănătății să-și îndeplinească atribuțiile fără presiuni. Această concluzie se impune atunci când comparăm evoluțiile pandemice din Republica Moldova cu cele din statele din Europa Centrală și de Est, care au un potențial economic și sanitar mult mai mare, având posibilitatea să-și imunizeze populația mult mai rapid și eficient.
În pofida faptului că procesul de imunizare este mult mai lent în Republica Moldova decât în majoritatea ștatelor din Europa Centrală și de Est, dar și decât media la nivel global și european, rata contaminării în ultimele două săptămâni (mai-iunie 2021) a scăzut disproporționat, punând în evidență calitatea personalului medical și a profesioniștilor din domeniul sănătății publice.
Odată cu scăderea numărului contaminărilor zilnice, a scăzut dramatic și numărul de decese provocate de COVID-19. În luna mai numărul deceselor provocate de infecție a scăzut de aproape 3 ori față de luna aprilie. Și pe plan global acest indicator arată încurajator, dacă luăm în considerație că imunizarea în Republica Moldova este mult mai lentă.
Concluzionând, am putea afirma că medicii din Republica Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special al Uniunii Europene, se descurcă excelent cu provocările pandemice dacă sunt lăsați în pace de către politicieni. Totuși, campania electorală ar putea să inverseze tendințele pozitive în procesul de combatere a infecției COVID-19. De aceea, este imperios necesar ca autoritățile să insiste pe respectarea măsurilor de protecție de către cetățeni, fără să se amestece în domeniul de competență a profesioniștilor, decât dacă li se cere intervenția.