Evghenii Șolari: Subiectul “Ce este integrarea europeană?”, interpretat diferit de către societatea din Moldova

 Societatea moldovenească interpretează diferit subiectul  “ Ce este integrarea europeană?” . Principalele deosebiri au fost evidențiate de către Evghenii Șolari publicist, editorialist politic al publicației Internet NewsMaker, în cadrul dezbaterilor publice de la IPN  "Integrarea europeană moldovenească: mit sau realitate?"

"Una din interpretări ar fi, că integrarea europeană este o alegere geopolitică de care avem nevoie pentru a ne îndepărta de Rusia. Dar, de obicei, ideea de integrare europeană într-o asemenea interpretare nu duce la dezvoltarea  statului și dezbină societatea. Cu toate acestea, ea este exploatată la maximum de către politicieni în ajunul alegerilor pentru a obține voturile alegătorilor", spune jurnalistul.

"O altă interpretare ar fi, că integrarea europeană rezidă în modernizarea statului și societății. Aceasta presupune consolidarea societății în jurul valorilor comune și construirea unui stat normal. Este o interpretare, care nu le cade bine deloc politicienilor, pentru că dacă societatea nu-și va mai irosi energia spre aplanarea conflictelor interne, ci o va direcționa pentru a face ordine în țară, primii care vor avea de pierdut va fi clasa politică", a menționat Evghenii  Șolari.

El a menționat că "societatea moldovenească permanent este etichetată: iată segmentul prorusesc, și, poftim, un altul". Una dintre metode ar fi, ca în cadrul cercetărilor sociologice de pus întrebarea  “Conform opiniei Dumneavoastră, la cine trebuie să adere Moldova : la Uniunea Europeană sau  la cea Eurasiatică?”  "Interesant e și faptul, că răspunzând la astfel de întrebare, o categorie largă de oameni  aleg ambele opțiuni. Ei nu percep acest lucru ca o alegere geopolitică, ci ca o oportunitate de a dezvolta relații geopolitice normale cu toți partenerii. Și posibilitatea de a construi un stat normal la sine acasă", a subliniat Evghenii Șolari.

"Eliminarea opoziției artificial create în societate”  - el a numit o” drept  sarcină importantă a unei politici responsabile, de care, Moldova, spre regret, cam duce lipsă” , a conchis jurnalistul.

Dezbaterile  publice  " Integrarea europeană moldovenească: mit sau  realitate?" au fost organizate în cadrul proiectului "Depășirea stereotipurilor de integrare euro-peană prin comunicare" de către Agenția de presă IPN cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.