Președintele Comisiei vetting, juristul american Scott Bales, spune că, dacă ar fi judecător, ar saluta procesul de verificare, deoarece este o modalitate de a asigura încrederea publicului în instanțe. „Cred că judecătorii ar trebui să accepte mijloacele de evaluare prin care pot convinge publicul că sistemul de justiție este integru și corect”, a declarat Scott Bales pentru Radio Europa Liberă, citată de IPN.
Dacă Comisia Pre-vetting s-a concentrat pe evaluarea candidaților la funcția de membru în CSM și CSP, Comisia vetting va evalua candidații la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Odată cu finalizarea acestui proces, Comisia se va axa pe candidații la funcția de judecător în instanțele de apel și pentru funcția de judecători-șefi și adjuncți la judecătoriile teritoriale.
„Este o modalitate de a le arăta oamenilor că nu ești un judecător în privința căruia ar trebui să existe îngrijorări cu privire la faptul că ai putea fi influențat necorespunzător de alții, dar că ești un judecător independent, cu integritate etică și financiară”, a menționat președintele Comisiei vetting.
Potrivit lui, în ultimele mai bine de două luni a avut loc procesul de investigare a candidaților, iar săptămâna viitoare vor avea loc audierile publice pe primii subiecți. „Cred că procesul atât cel de pre-vetting, cât și procesul de acum pe care îl desfășoară Comisia vetting reflectă angajamentul de a fi minuțios și corect. Iar oamenii care sunt supuși acestor procese de evaluare știu care sunt criteriile și au ocazia să ofere informații, astfel încât comisiile poată face evaluările. Din ceea ce am văzut, nu aș critica procesul”, spune Scott Bales.
Președintele Comisiei vetting consideră că provocarea în procesul de evaluare este obținerea informațiilor despre candidați pentru mai mulți ani, perioade care pot varia de la 5 la 12 ani, în funcție de criterii. În opinia sa, deși este o provocare, nu este un obstacol.
În podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă, Scott Bales a mai declarat că Republica Moldova are oportunitatea și determinarea să facă progrese semnificative în justiție, necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, însă va fi nevoie de multă muncă și perseverență în următoarele câteva luni.