Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: Este absolut necesar ca procesul extinderii UE să continue pentru ţările din Balcanii de Vest şi R. Moldova
Strategia viitoare de extindere a UE trebuie să se bazeze pe experienţa acumulată până acum şi pe situaţia politică şi economică actuală. Extinderile anterioare au adus beneficii, atât Uniunii Europene în ansamblu, cât şi ţărilor care au aderat, consideră Marian Jean Marinescu, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al europarlamentarului.
"Există argumente pentru continuarea extinderii. Cred că ar fi în detrimentul Uniunii Europene ca state precum cele din Balcani sau Republica Moldova să rămână în afară", spune europarlamentarul.
În cadrul dezbaterilor privind Procesul şi Strategia de Extindere a Uniunii Europene, Marian Jean Marinescu a propus, de asemenea, un nou mecanism de abordare a relaţiei UE cu statele din vecinătate.
„Avem nevoie de state vecine care să dezvolte democraţii puternice, economii de piaţă funcţionale şi statul de drept. În acest moment, politica de vecinătate se concretizează în pacte de cooperare sau de asociere care derulează activităţi similare celor dintr-un proces de negociere, dar la un nivel mult mai puţin consistent. Cred că aceste acorduri ar trebui să cuprindă şi sa aplice proceduri identice celor din capitolele de negociere”, menţionează eurodeputatul roman.
Potrivit lui Marian Jean Marinescu, pentru a consolida UE şi a ajunge la momentul unei noi extinderi, există o condiţie obligatorie: reformarea instituţiilor europene. Ratificarea Tratatului de la Lisabona este o necesitate care trebuie înţeleasă şi îndeplinită de toate Statele Membre.