Eugen Tomac: Ne dorim ca Republica Moldova să se unească în interiorul Uniunii Europene cu România

Unirea Republicii Moldova cu România în interiorul Uniunii Europene este un obiectiv politic realist și singurul, care poate garanta securitatea cetățenilor din acest spațiu românesc. Declarația aparține europarlamentarului român, Eugen Tomac, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Liderul Partidului Mișcarea Populară a făcut apel către cetățenii din Republica Moldova, deținători ai cetățeniei române, să participe la alegerile europarlamentare din 9 iunie și să susțină Alianța Dreapta Unită. Potrivit politicianului, entitatea politică va milita în Parlamentul European pentru sprijinirea Republicii Moldova în contextul presiunilor agresive ale Federației Ruse.

Pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie în Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de vot. Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, face apel către românii din Republica Moldova să nu ignore acest scrutin și să-și dea votul pentru entități politice din România care vor susține cauza Republicii Moldova în Parlamentul European.

„În Republica Moldova aproape un milion de cetățeni sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene. Practic, Republica Moldova este singurul stat, candidat la Uniunea Europeană, în care o bună parte din cetățeni sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene, prin cetățenia română. Primul îndemn și cel mai important este de a vă invita să veniți la vot în toate cele 52 de secții de vot deschise în Republica Moldova. Pe buletinele de vot veți găsi mulți competitori electorali, dar singura alianță de dreapta la aceste alegeri pentru Parlamentul European este Alianța Dreapta Unită, formată din PMP, USR și Forța Dreptei”, a spus președintele Partidului Mișcarea Populară.

Politicianul spune că în calitate de europarlamentar a făcut cele mai multe demersuri în Parlamentul European în favoarea Republicii Moldova. În contextul agresiunii militare ruse din Ucraina și a războiului hibrid purtat împotriva Republicii Moldova, Chișinăul merită sprijin sporit din partea Uniunii Europene. „Cu toată modestia, trebuie să subliniez că în ultimii cinci ani am avut cele mai multe intervenții în Parlamentul European prin care am cerut în mod constant sprijin pentru Republica Moldova. 23 de intervenții în plenul Parlamentului European, lucru ce poate fi verificat de orice cetățean. Republica Moldova reprezintă o prioritate în activitatea mea de om politic indiferent că am fost deputat în Parlamentul României sau deputat în Parlamentul European, eu consider că pentru a scoate Republica Moldova de sub influența nefastă a Federației Ruse trebuie s-o susținem neîncetat, în orice context” a mai spus europarlamentarul.

Eugen Tomac susține că Republica Moldova poate beneficia de o umbrelă de securitate doar prin Unirea cu România. Potrivit oficialului, Unirea celor două state românești în interiorul Uniunii Europene va oferi Republicii Moldova prosperitate, bunăstare și securitatea garantată de NATO.

„Printre prioritățile noastre în Parlamentul European va fi să le explicăm tuturor grupurilor politice de ce este esențial ca Republica Moldova, pe viitor, după integrarea în Uniunea Europeană, să beneficieze și de un scut de securitate. Uniunea Europeană aduce bunăstare, aduce echitate, investiții, ajută la crearea locurilor de muncă bine plătite, sprijină reforma în administrație, consolidarea justiției. Aceste obiective sunt esențiale în Republica Moldova și ele trebuie susținute necondiționat. Însă Uniunea Europeană nu are instrumente prin care să poată garanta securitatea unui stat membru, candidat sau asociat. Noi privim cu multă îngrijorare chestiunea ce ține de securitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul actual când putem observa cât de imprevizibilă și agresivă este Rusia. De aceea, trebuie să fim realiști și să propunem soluții ca cetățenii Republicii Moldova să se simtă în siguranță. De aceea, mesajul Alianței Dreapta Unită este că ne dorim ca Republica Moldova să se unească cu România în interiorul Uniunii Europene. Este un obiectiv politic realist și singurul care poate garanta securitatea Republicii Moldova”, a mai spus Eugen Tomac.

La alegerile europarlamentare, Alianța Dreapta Unită se va regăsi pe poziția 6 în buletinul de vot.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.