ENEMO: Campania electorală a fost competitivă, dar afectată de o serie de încălcări

Procesul electoral, inclusiv din ziua alegerilor, s-a desfășurat, în mare parte, în conformitate cu standardele internaționale. Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost administrate eficient și într-un mod transparent de către administrația electorală. Deși unele dintre cele mai importante decizii ale Comisiei Electorale Centrale au ridicat semne de întrebare privind imparțialitatea unor membri ai CEC, campania electorală a fost una competitivă, însă afectată de o serie de potențiale încălcări, inclusiv utilizarea abuzivă a resurselor administrative, finanțarea ilegală și cumpărarea voturilor. Aceasta este concluzia preliminară a ENEMO (Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor Misiunea Internațională de Observare Anticipate Parlamentare din Moldova), transmite IPN.  

Zlatko Vujovic, șeful Misiunii ENEMO, a precizat in cadrul conferinței de presă de la IPN că situația media polarizată și, în mare parte părtinitoare, precum și distribuirea informațiilor false, a limitat punctele de vedere politice, prezentate alegătorilor de către candidații electorali. Întârzierile în soluționarea plângerilor, precum și deciziile incoerente cu privire la aspectele-cheie ale procesului electoral au afectat în plus securitatea juridică.

Elene Nizharadze, șef-adjunct al Misiunii, a remarcat că ziua alegerilor a avut loc întru-u mediu calm, în ciuda neregulilor observate, care la general nu au afectat legitimitatea întregului proces. Prezența preliminară, anunțată de CEC, a fost de 48,41%. Conform rezultatelor preliminare obținute, două partide politice și un bloc electoral ar intra în componența noului Parlament.

Elidon Lamani, expert electoral, observator la Comisia Electorală Centrală, a menționat că CEC a îndeplinit, în mare parte, toate condițiile și termenele legale și și-a desfășurat activitățile în mod eficient, chiar dacă s-a confruntat cu multiple provocări, cum ar fi un buget insuficient pentru finanțarea integrală a procesului electoral, organizarea secțiilor de votare în străinătate și a celor pentru alegătorii de pe malul stâng al Nistrului, cat si implementarea măsurilor de prevenire a COVID-19. În timp ce desfășurarea procesului electoral de către CEC a fost evaluată în general ca fiind profesionistă și transparentă de către majoritatea participanților, mai mulți participanți și-au exprimat îngrijorarea că, în cazuri specifice, procesul de luare a deciziilor CEC a fost motivat politic.

Maja Milikic, analistă media, a specificat că, în general, situația mediatică din Republica Moldova este una pluralistă și, în același timp, polarizată, cu o lipsă de independență față de interesele politice. În timp ce majoritatea mijloacelor de informare tradiționale sunt accesibile online, televiziunea este în continuare principala sursă de informație, urmată de sursele media online și de rețelele sociale.

Zlatko Vujovic, șeful Misiunii ENEMO, a precizat că Misiunea ENEMO a fost formată din șapte experți ai echipei de bază și zece observatori pe termen lung (LTO) care a fost constituita la data de 1 iunie. Până la data de 10 iulie, Misiunea ENEMO a organizat 738 de întâlniri cu diferite instituții si părți interesate. În timpul zilei de alegeri, observatorii ENEMO au urmărit procedurile desfășurate în 158 de secții de votare din țară, ceea ce reprezintă 7,9% din numărul total al secțiilor de votare, constituite în Moldova.

Misiunea ENEMO va monitoriza și evalua mediul politic și electoral general, activitatea organelor de gestionare a alegerilor, campaniile desfășurate de concurenții electorali, echitatea de gen, procesul de votare, soluționarea litigiilor electorale și alte aspecte importante ale procesului, luând in calcul atât standardele internaționale pentru alegerile democratice, cat și cadrul legal al Republicii Moldova.

Prezenta declarație preliminară se bazează pe concluziile ENEMO din perioada preelectorală și din ziua alegerilor. Declarația urmează a fi luată în considerare împreună cu Raportul intermediar al Misiunii ENEMO, prezentat publicului la data de 30 iunie.

Misiunea va rămâne în țară până la încheierea procesului electoral, pentru a urmări evoluțiile post-electorale. Un raport final, care include o evaluare completă, care va depinde parțial de desfășurarea etapelor rămase ale alegerilor, a constatărilor detaliate și a recomandărilor, va fi emis în termen de 60 de zile de la confirmarea rezultatelor alegerilor.

Misiunea de Observare a alegerilor ENEMO din data de 11 iulie 2021 a Alegerilor Parlamentare anticipate din Republica Moldova este susținuta financiar de către Delegația Uniunii Europene, Institutul Național Democratic (NDI) și Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.