Eliberarea ilegală a certificatelor de invaliditate a devenit un business practicat de funcţionari
Eliberarea frauduloasă a certificatelor de invaliditate a devenit un business practicat de funcţionarii antrenaţi în expertizarea medicală, a declarat prim-adjunctul procurorului R. Moldova, Valeriu Gurbulea, în cadrul unui briefing organizat miercuri, 7 iunie.
Potrivit lui, organele de control au scos la iveală un „fenomen criminal de o complexitate înaltă”, bine organizat şi dirijat. Gurbulea a precizat că funcţionari publici din domeniu, contra unor remunerări ilicite care variau între 500 lei şi 500 dolari, acordau grade de invaliditate unor cetăţeni care astfel beneficiau de bani publici sub formă de pensii şi indemnizaţii. El a menţionat, fără să dea nume, cazul unui funcţionar public care a eliberat ilegal 80 de certificate de invaliditate, prejudiciind bugetul statului cu peste 400 mii lei.
Potrivit aceleiaşi surse, controalele au stabilit că multe dintre persoanele care au obţinut ilegal grad de invaliditate duc un trai decent, iar altele muncesc peste hotare.
Şeful Consiliului republican de expertizare medicală a vitalităţii, Leonid Zaharia, a spus că organele de drept sunt deseori sesizate despre abuzuri în acest domeniu de cetăţenii care „informează despre persoane suspecte care ar deţine certificat de invaliditate”. Potrivit lui, în timpul controalelor în consiliile de expertizare, teritoriale şi republicane, grupurile de lucru au întâlnit rezistenţă din partea unor colaboratori sau chiar din partea unor deputaţi.
Procuratura Generală a instrumentat 106 cauze penale privind eliberarea frauduloasă a certificatelor de invaliditate, inclusiv 74 de cauze penale - persoanelor publice care au comis acte de corupţie la acordarea gradelor de invaliditate. PG susţine că vor fi trimise în instanţa de judecată atât deţinătorii ilegali ai certificatelor de invaliditate, pentru prejudicierea bugetului asigurărilor sociale în proporţii mari, cât şi funcţionarii publici.
În R. Moldova sunt circa 125 mii de invalizi.