Summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie a transmis mesaje puternice de susținere pentru Republica Moldova și Ucraina. A fost reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republici Moldova și i s-a cerut ferm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate ilegal în regiunea transnistreană. Declarații în acest sens au fost făcute de către Elena Mârzac, expertă în securitate și comunicare strategică, fondatoare a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, în cadrul dezbaterii publice cu genericul Summitul NATO: impact asupra Ucrainei și Moldovei, transmite IPN.
„Deciziile luate la summit vor ajuta Ucraina să reziste. Ceea ce ar însemna pentru noi că nu există posibilitatea la moment pentru escaladarea unui război pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru noi este foarte favorabilă decizia. În cazul în care Ucraina devine stat membru NATO, atunci noi vom fi un fel de enclavă între două state membre NATO și am putea atunci să decidem cum să ne asigurăm securitatea națională”, spune Elena Mârzac.
Totodată, precizează ea, chiar dacă Republica Moldova rămâne stat neutru, trebuie să se lucreze la dezvoltarea capacităților de apărare. „Acesta este un indicator, inclusiv pentru Federația Rusă, de descurajare, că nu este atât de ușor să vii pe teritoriul Republicii Moldova, cum se discuta la începutul războiului. Că avem această susținere a NATO, a UE. Avem și o asistență fără precedent din partea UE pentru dezvoltarea capacităților noastre de apărare. Avem susținerea României ca stat membru. Republica Moldova este parte din această familie occidentală, susține poziția Ucrainei. Asta iarăși ne poziționează că în caz de pericol avem o susținere”, a adăugat Elena Mârzac.
Elena Mârzac menționează că participarea Republicii Moldova la summitul NATO a arătat poziționarea țării în familia europeană, dar totul depinde de pașii ce vor fi făcuți în continuare. „În general cooperarea cu NATO este bazată pe principiul de cerere. Cât cerem, în funcție de posibilitatea aliaților, atât ni se oferă”, spune ea.
Experta în securitate Elena Mârzac a ținut să precizeze că a fi neutru înseamnă de a avea mai multe capacități de apărare și buget mai mare alocat în acest sens. „Întotdeauna ne place să ne comparăm cu Elveția care este țară neutră, dar care și-a dublat bugetul de apărare după escaladarea războiului de agresiune a Federației Ruse în Ucraina. Chiar și Suedia, și Finlanda, care erau țări nealiniate, cu neutralitate, la fel. De ce a fost posibil atât de repede să devină state membre NATO? Pentru că ele erau pregătite. Chiar dacă nu discutăm la moment despre o apropiere, despre o anumită invitație a Republicii Moldova de a deveni stat membru NATO, oricum calea spre acest statut este importantă. Este necesar să avem îndeplinite anumite reforme și noi avem foarte mult de lucrat la capitolul reformare, dezvoltarea instituțiilor ca să poată corespunde standardelor europene, dar și euroatlantice”, a punctat Elena Mârzac.
Dezbaterea publică cu genericul „Summitul NATO: impact asupra Ucrainei și Moldovei” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.