Ecologiştii şi hidrografii discută un nou proiect de lege în domeniul utilizării eficiente şi durabile a resurselor de apă
Codul apelor, adoptat în 1993, este depăşit şi nu mai răspunde situaţiei actuale. Este nevoie de o lege nouă, care să aducă noi reglementări şi abordări în ceea ce priveşte managementul resurselor de apă. „Prima dată vom determina noţiunea de corpuri de apă, pe care nu am avut-o până în prezent”, a spus viceministrul mediului, Lazăr Chirică, la o dezbatere publică asupra unui proiect de lege care vizează utilizarea eficientă şi durabilă a resurselor de apă, transmite Info-Prim Neo.
Viceministrul a precizat că sunt introduse şi noi principii de gestionare a bazinelor acvatice, adaptate la cerinţele directivelor europene din domeniu. Participanţii la discuţii s-au arătat optimişti că mecanismele noi de folosire raţională a apelor şi protecţia mediului acvatic vor contribui la rezolvarea problemelor în domeniu, la păstrarea ecosistemelor acvatice.
Necesitatea elaborării şi adoptării noii legi a apelor este condiţionată şi de angajamentele internaţionale asumate de Republica Moldova. Proiectul prevede în exclusivitate dreptul de proprietate al statului asupra resurselor de apă de suprafaţă şi subterane. Proiectul conţine 65 de articole şi este inspirat din legea României, Rusiei şi a Ucrainei.