Ecologiştii atenţionează că cei care vor decide tăierea plopilor canadieni vor fi traşi la răspundere penală
Ecologiştii şi specialiştii în domeniul spaţiilor verzi se opun tăierii în masă a plopilor canadieni şi a oricăror altor copaci în municipiul Chişinău.
În cadrul unei mese rotunde, organizate la 16 martie curent, cu genericul „Reconstrucţia spaţiilor verzi ale municipiului Chişinău şi impactul asupra mediului”, au fost elaborate un şir de recomandări, care vor fi propuse spre examinare autorităţilor publice locale. Acestea prevăd ca deciziile privind reconstrucţia spaţiilor verzi să fie luate în comun cu reprezentanţii Institutului de Botanică a Academiei de Ştiinţe din Moldova şi ai altor instituţii ştiinţifice şi de proiectări. Lucrările de reconstrucţie a spaţiilor verzi urmează să se efectueze eşalonat, sub controlul nemijlocit al Agenţiei ecologice Chişinău, fiind stabilit volumul concret pentru fiecare an, au spus participanţii la întrunire.
Ecologiştii consideră că metoda principală de reconstrucţie ecologică a spaţiilor verzi trebuie să fie regenerarea arborilor şi doar în cazuri extraordinare poate fi admisă defrişarea. Arborii trebuie să fie înlocuiţi cu material săditor de talie înaltă sau cu arbuşti de specii decorative valoroase şi de productivitate ecologică înaltă. Totodată, ei exclud defrişarea în zonele cu poluare sporită a atmosferei, din preajma autostrăzilor, această metodă fiind admisă doar în cazul uscării arborilor.
Preşedintele Organizaţiei teritoriale a Mişcării ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a declarat presei că opiniile ecologiştilor referitor la defrişarea terenurilor cu plopi canadieni în capitală nu au fost auzite de autorităţile locale. Din această cauză, a fost necesară organizarea mesei rotunde pentru a afla părerea tuturor reprezentanţilor organizaţiilor ecologiste din ţară şi ai instituţiilor guvernamentale din ramură. În cadrul întrunirii părerile reprezentanţilor statului au coincis cu cele ale ecologiştilor, a subliniat Garaba. El a mai spus că nici un alergolog nu a stabilit că oamenii se îmbolnăvesc de la puful arborilor canadieni, aşa cum a afirmat primarul general interimar Vasile Ursu, menţionând că puful este doar un excitant, dar nu şi alergizant.
Garaba a mai spus că cei care vor decide tăierea arborilor vor fi traşi la răspundere, inclusiv penală, potrivit prevederilor legii despre spaţiile verzi ale localităţilor urbane şi rurale. El a mai spus că autorităţile locale trebuie să înceapă în viitorul apropiat regenerarea şi defrişarea spaţiilor verzi din interiorul cartierelor şi din preajma blocurilor locative, în conformitate cu adresările adecvate de la cetăţeni din ultimii ani.
În acelaşi context, el a comunicat că, recent, ecologiştii şi specialiştii din medicina preventivă au examinat situaţia privind spaţiile verzi din capitală şi s-a constatat că într-adevăr o parte din arbori din interiorul cartierelor urmează a fi tăiaţi, deoarece umbresc excesiv blocurile de locuit şi afectează fundamentele construcţiilor. „Acest lucru, însă, nu are nimic comun cu tăierea în masă a plopilor”, a subliniat reprezentantul ecologiştilor.