Echipele de intervenție au ajuns la cele două persoane blocate în nămeți abia a doua zi

Echipele de intervenție au ajuns la mașina împotmolită în nămeți la Căușeni, în care se aflau doi soți, a doua zi, când aceștia erau deja morți. Bărbatul, dar și rudele celor doi soți au sunat de mai multe ori la numărul de urgență 112, solicitând ajutor,  dar salvatorii au ajuns numai când un trecător a anunțat despre decesul celor doi. Poliția a deschis o anchetă, iar Procuratura a intentat un dosar penal pentru a examina interacțiunea interinstituțională, transmite IPN.

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a prezentat astăzi într-o conferință de presă cronologia evenimentelor. Duminică, în jurul orei 12.00, automobilul se împotmolește în zăpadă între satele Florica și Coșcalia. După aproximativ două ore, o rudă a șoferului și alte două persoane au mers la mașina blocată și au constatat că nu vor putea să o scoată cu forțele proprii. Șoferului i s-ar fi propus să meargă în sat, dar acesta le-ar fi spus că a chemat deja un tractor din Coșcalia, iar în scurt timp va fi tractat pentru a continua deplasarea.

Primul apel la 112, șoferul l-a efectuat la ora 14.58. El a anunțat că este împotmolit, iar operatorul i-ar fi dat datele de contactat ale drumarilor. Peste aproximativ jumătate de oră, șoferul apelează o rudă pe care o roagă să-i aducă haine groase. După ceva timp, bărbatul, împreună cu pasagera sa au încercat să meargă spre Florica, dar femeii i s-a făcut rău și persoanele au decis să rămână în mașină pentru a aștepta evacuarea.

La ora 16.48, echipa de intervenții IGSU de la Căinari pleacă pentru a debloca drumul principal spre Coșcalia, unde erau blocate mai multe mașini, inclusiv un microbuz cu pasageri. Însă, mașina cu cei doi oameni se afla pe un drum secundar. Și pentru că era deal, zăpada a fost spulberată, mașina fiind acoperită.

Șoferul a sunat din nou la 112 aproape de ora 17.00, informând că în mașină intră gaze de eșapament. Operatorul i-ar fi spus că echipele de intervenție nu reușesc să deszăpezească drumul. El le-a recomandat celor două persoane să se deplaseze individual dacă au posibilitatea. În acea zonă zăpada ajungea și la doi metri, fapt ce îngreuna deszăpezirea.

Adrian Efros a menționat că la 17.54, dispeceratul IGSU primește de la 112 informația despre automobilul împotmolit, sarcina fiind dată salvatorilor de la Căinari. Între timp, șoferul anunță la 112 că soției sale îi este rău și că este nevoie de ambulanță. El ar fi spus că au încercat să se deplaseze de sine stătător spre localitate, dar s-au întors în mașină pentru că soției îi era rău. În toată această perioadă, mai exact între orele 16.00 și 19.00, ginerele bărbatului a apelat de 6 ori la 112 informând despre situația creată.

Șoferul a vorbit și cu responsabilii de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, însă aceștia i-ar fi spus că ambulanța nu poate ajunge la ei. După, el a revenit la 112 cu al patrulea apel, în care a informat că ambulanța nu poate ajunge și a cerut evacuarea. Bărbatul i-ar mai fi comunicat operatorului că zăpada a ajuns la nivelul acoperișului și că poate deschide doar o ușă.

Deși după ora 23.00 echipele de intervenție reușise să deblocheze mașinile de pe traseul principal, la mașina blocată în nămeți pe un drum secundar așa și nu a ajuns nimeni. Cele două persoane au fost depistate abia luni dimineața, după ce la 112 a sunat un trecător.

Soții decedați aveau 63 și, respectiv, 64 de ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.