E timpul ca limba română să joace un rol sporit în integrarea europeană a Moldovei, opinie

Cunoştinţele şi experienţa europeană a României sunt unice şi trebuie transferate către Republica Moldova cât mai curând posibil, inclusiv prin multiplicarea interacţiunilor şi a canalelor de comunicare non-politice. Este timpul ca limba română să joace un rol sporit în integrarea europeană a Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută într-un articol  semnat de politologul Dionis Cenuşa, transmite IPN.

Politologul declară că România reprezintă o ţară cu un potenţial enorm, dar şi exclusiv care, mobilizat de o manieră corectă, ar putea produce un impact enorm asupra integrării europene a Republicii Moldova. Limba română face parte din lista celor 24 de limbi oficiale ale UE, fapt ce permite accesarea facilă a legislaţiei europene pentru decidenţii şi cetăţenii moldoveni. Partea română participă la luarea deciziilor în cadrul Consiliului Uniunii Europene, este prezentă în Comisia Europeană, stabileşte direcţiile de dezvoltare ale UE în Consiliul European alături de alte ţări şi este reprezentantă în Parlamentul European.

La fel, România este o ţară cheie în lansarea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova în cadrul UE, în ianuarie 2010. Tot datorită deschiderii României Comisia interguvernamentală moldo-română pentru integrare europeană a fost iniţiată, cu scopul intensificării comunicării între instituţii din diverse domenii, notează politologul.

„Asistenţa nerambursabilă de 100 milioane euro pentru perioada 2015-2020, destinată pentru transport, modernizarea punctelor de trecere a frontierelor şi interconectarea energetică constituie o altă modalitate de a produce efecte pozitive de natură să conecteze Moldova la UE. Recentul împrumut de 150 milioane euro acordat de România guvernului de la Chişinău, pe parcursul următorilor cinci ani, agreat în octombrie 2015, confirmă încă o dată că vecinul Moldovei are resurse importante ce pot fi dislocate pentru agenda reformelor, prin care se subînţelege şi integrare europeană a Republicii Moldova”, spune Dionis Cenuşa.

Potrivit lui, chiar dacă România este implicată atât pe dimensiunea bilaterală, cât şi pe cea europeană, în promovarea cauzei europene moldoveneşti, percepţia generală este, totuşi, că ceva lipseşte în acest amalgam de eforturi. În consecinţă, este dificil de a măsura influenţa reală a României asupra integrării europene a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.