Ideea ca miniştrii să fie cei care îşi creează propria echipă este apreciată ca fiind bună de către analistul politic Ion Tăbârţă. „Ţinând cont de situaţiile anterioare, când apăreau disfuncţionalităţi între miniştrii unui partid şi viceminiştrii numiţi de alte partide, cred că se merită de încercat acest mecanism, deoarece vom cunoaşte şi noi mai bine care şi de ce este responsabil”, a specificat analistul politic, solicitat de IPN.
Ion Tăbârţă este totuşi de părere că ar putea exista şi unele excepţii, astfel ca o persoană care s-a recomandat bine într-o anumită funcţie să fie lăsată să-şi continue munca.
Analistul apreciază că un astfel de mecanism de partajare a funcţiilor, când viceminiştrii sunt de aceeaşi culoare politică ca şi miniştrii, nu ar trebui să ducă la pierderea transparenţei sau încrederii între părţile coaliţiei de guvernare.
Coaliţia Pro Europeană s-a creat la 30 mai din 3 părţi semnatare – Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi grupul liberalilor reformatori. Prim-ministrul Iurie Leancă susţine că s-a convenit cu toţi partenerii ca la următoarea şedinţă a executivului, miercuri, să fie lansat procesul de numire a viceminiştrilor şi şefilor de agenţii.
Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat pentru un post TV că viceminiştrii urmează să fie schimbaţi în funcţie de apartenenţa politică a ministrului. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor face excepţie, acesta rămâne să fie controlat de toate 3 părţi semnatare.