E nevoie de soluții pentru buna desfășurare a alegerilor în țară și peste hotare, Promo-LEX

Există necesitatea de a identifica de urgență soluții pentru a asigura buna desfășurare a scrutinului pentru alegerile parlamentare anticipate, atât în țară, cât și peste hotare. Cu acest mesaj vine Misiunea de Observare Promo-LEX către Comisia Electorală Centrală, Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, transmite IPN.

CEC și-a revizuit decizia anterioară de a deschide 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, fiind excluse trei secții create pe teritoriul necontrolat sau parțial aflat sub controlul autorităților constituționale, în contextul dificultăților semnalate de organele de drept. Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX, a remarcat că e un fapt binevenit, întrucât municipiul Bender (2 secții de vot) este o zonă necontrolată de autoritățile constituționale, care nu asigura securitatea acolo, iar în comuna Corjova (1 secție de vot), controlul este parțial.

Cât privește deschiderea secțiilor de votare peste hotare, Promo-LEX menționează că acest proces a fost unul contestat, fiind examinat și soluționat în termen de 11 zile. Întârzierea în acest caz părând a fi justificată, dat fiind numărul mare de participanți în proces, numărul mare al cererilor de recuzare formulate de părți, de ridicarea excepției de neconstituționalitate, dar și de complexitatea subiectului. În contextul deciziei finale a CEC de a constitui 150 de secții de votare peste hotare, Promo-LEX spune că termenul limită pentru crearea secțiilor de votare a fost 5 iunie 2021 și, respectiv, acum urmează a fi depuse eforturi intense de către CEC și MAEIE pentru a asigura buna organizare și desfășurare a alegerilor peste hotare.

Misiunea Promo-LEX atenționează asupra lipsei activităților de campanie cu prezența candidaților în regiunea transnistreană. De cealaltă parte, peste hotare concurenții au organizat cel puțin 11 întâlniri electorale cu prezența fizică a candidaților. În perioada de referință, au fost raportate cel puțin 61 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală, de către: BeCS – 28 cazuri, PDM și BERU – câte 9 cazuri, Platforma DA – 5 cazuri, PAS – 4 cazuri, Partidul Politic Șor – 3 cazuri, PDCM – 2 cazuri și AUR – un caz.

Observatorii Promo-LEX au mai raportat și un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, în care a fost vizat candidatul Platformei DA. La fel, au fost raportate cinci cazuri (trei – PAS și câte un caz – BeCS și AUR) în care au fost utilizate imagini sau simboluri de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state. Promo-LEX atrage atenția și asupra a cel puțin șase cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase. Dintre acestea, în patru cazuri este vizat BECS, și câte un caz – AUR și PAS.

Cu regret, susține Promo-LEX, campania electorală continuă să fie marcată de intimidare și utilizare a violenței, fiind identificate cel puțin 7 cazuri de acest fel. În 5 cazuri este vizat AUR, dintre care în 3 situații aceștia au fost agresați, iar două cazuri AUR este responsabil de acțiunile de intimidare sau violență. În câte un caz sunt vizați în calitate de părți intimidate BeCS și PACE.

Raportul de observare se referă la perioada 9-22 iunie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.