Durerea emoțională este neglijată pe timp de pandemie. Pandemia a afectat pe fiecare și nu trebuie neglijat faptul că sunt oameni care suferă cumplit din cauza relităţilor dure asociate pandemiei. De această părere este Liuba Ceban, psiholog şi fondatoarea liniei verzi pentru prevenirea suicidului, administrată de Asociaţia Obştească „Altruism”.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Liuba Ceban susţine că, deşi din punct de vedere ştiinţific, nu este clar cum realităţile în jurul pandemiei sunt legate cu fenomenul suicidului, dar pe durată lungă durerea emoţională, care s-ar putea să o aibă unele persoane, are nevoie de atenţie. „De ce? Pentru că durerea, dacă nu este luată în serios, nu este tratată, nu este exprimată, ea poate să se acumuleze şi ea, de fapt, are tendinţa să se acumuleze şi pe durată lungă s-ar putea ca oamenii, unii oameni, să se confrunte cu crize şi mai profunde, până la criza suicidală”, a spus psihologul.
Liuba Ceban a precizat că în fiecare seară, pe pagina web https://pentruviata.md/, consilierii platformei vor fi alături de oamenii care au o durere insuportabilă sau care se gândesc la suicid. „Suicidul nu este o soluţie, noi venim să vă spunem că suntem alături de voi şi vrem să vă fim alături. Deci, nu ezitaţi să apelaţi la noi”, a adăugat psihologul.
Psihologul Lia Vîrtosu a menționat că această criză prin care trece toată lume la nivel global şi în Republica Moldova a lăsat o amprentă emoțională în fiecare dintre noi. „Aşa că nu ezita, dacă eşti acel care ai nevoie de ajutor, apelează la noi”. „Vei fi ascultat, vei fi auzit, vei fi înţeles, vei fi acceptat şi vei primi o încurajare, un suport emoţional de la suflet la suflet”, a îndemnat Lia Vîrtosu.
Potrivit psihologilor, statisticile recente arată că sunt foarte mulţi oameni care se confruntă cu durere, disconfort şi descurajare în perioada pandemiei.