După prelucrarea a o treime din procesele verbale, Ion Ceban acumulează 53% din voturi

După prelucrarea a 110 din cele 305 procese-verbale, candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, este pe primul loc cu aproape 53% din voturi. Pe locul doi este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a acumulat 27 % din sufragii, transmite IPN.

Conform rezultatelor preliminare prezentate de către Comisia Electorală Centrală, pe locul trei se situează candidatul Partidului Socialiștilor, Adrian Albu, cu 4,5%, pe locul patru candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Victor Chironda – 3,7%, iar pe locul cinci candidatul Partidului politic „Renaștere”, Vasile Bolea – 2,6%. Ceilalți concurenți electorali au acumulat sub 2% din sufragii.

Potrivit Codului Electoral, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. În cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

După prelucrarea a 80 de procese verbale, în Consiliul municipal Chișinău, voturile s-au împărțit astfel: MAN – 35%, PAS – 30,6%, PSRM, 10,8%, PCRM – 4,6%, PP „Renaștere” – 3%, iar PPDA – 2,4%. Pentru celelalte formațiuni au votat sub 2% din alegători.

Alegerile pentru consilieri se desfășoară într-un singur tur. Atribuirea mandatelor de consilier partidelor politice, blocurilor electorale se efectuează prin împărțirea succesivă a numărului de voturi valabil exprimate pentru fiecare partid politic, fiecare bloc electoral la 1, 2, 3, 4 etc. până la cifra care corespunde numărului de mandate stabilit pentru circumscripția electorală respectivă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.