Dumitru Matcovschi s-a stins cu inima însângerată. În ultimii ani era foarte preocupat de ceea ce se întâmplă în politică şi în societate. Nu vorbea despre faptul că trăieşte destul de greu, la etajul 8, la Porţile Oraşului, că avea probleme, dar se preocupa mereu de ceea ce se întâmplă în Parlament şi în Guvern, îşi aminteşte scriitorul Ianoş Ţurcanu, prieten de familie.
Ceea ce l-a salvat a fost talentul, spune Ianoş Ţurcanu. „Sigur că a fost bătut. Sigur că a fost pălmuit. Cărţile i-au fost scoase de pe tipar. A luptat mereu. Cei mai trişti ani au fost ultimii, când vedea că nu se face nimic, când vedea că ceea pentru ce a luptat şi la ce a sperat se ducea pe apa sâmbetei. Era foarte îndurerat, îl preocupa foarte mult ceea ce se întâmpla cu poporul. S-a dus nefericit, pentru că ţara lui este nefericită”, a spus Ianoş Ţurcanu, solicitat de IPN.
Potrivit scriitorului, Dumitru Matcovschi nu a fost susţinut în timpul vieţii. L-a ţinut tare talentul. „Cele mai încântătoare clipe le-a petrecut acasă, la masa de lucru sau la redacţie. Când l-am cunoscut, eram la odihnă, pe malul mării, şi acolo tot lucra”, a spus Ianoş Ţurcanu.
În mai 1989, Dumitru Matcovschi a fost implicat într-un grav accident rutier, după care s-a aflat în comă o perioadă îndelungată. Medicii spuneau atunci că supravieţuirea maestrului este o minune. Au urmat 20 de intervenţii chirurgicale. În această lună poetul a fost supus unei operaţii repetate pe creier, după ce a fost internat cu tumoare cerebrală de etiologie post-traumatică. Miercuri seara, 26 iunie, inima poetului a încetat să bată.
Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul „Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură".