Dumitru Alaiba: Liberalizăm piața muncii pentru cetățeni din Turcia și alte state

Vicepremierul Dumitru Alaiba anunță un nou „val” al liberalizării pieței muncii. După simplificarea procedurii de obținere a dreptului de muncă pentru cetățenii țărilor Uniunii Europene, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță că pregătește liberalizarea pieței muncii pentru cetățeni din Turcia, Armenia, Ucraina, Georgia și țările din Balcani. Potrivit ministrului, inițiativa are menirea de a soluționa problema acută a lipsei forței de muncă cu care se confruntă toate sectoarele economiei,  notează IPN.

Primul „val” al liberalizării pieței muncii vizează posibilitatea pentru cetățenii celor 27 de state membre UE să se angajeze în câmpul muncii în Republica Moldova fără a fi obligați să dețină un permis de muncă valid. Vicepremierul Dumitru Alaiba spune că astfel statul încurajează venirea în Republica Moldova a forței de muncă înalt calificată.

„Ceea ce facem noi este să deschidem Republica Moldova nu doar pentru forță de muncă necalificată, ci și pentru talente. Pentru manageri competenți. Asta e foarte important. Atunci când un investitor își deschide aici o companie și are nevoie de un manager pe care vrea să-l aducă din România, Germania sau Italia, călătoria lor nu trebuie să înceapă cu aplicarea pentru un permis de muncă”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării pentru a asigura sectoarele economiei cu brațe de muncă urmează să fie simplificată procedura de angajare în câmpul muncii și pentru cetățenii din Turcia, Armenia, Georgia, Ucraina și statele din Balcani.

„După ce am eliminat permisele de muncă pentru cetățeni ai Uniunii Europene, acum pe rol se află următorul val de deschidere. Ceea ce înseamnă că pregătim liberalizarea pieței muncii pentru cetățeni din Balcani, Ucraina, Georgia, Armenia și Turcia. De la Nord la Sud, de la mic la mare, toți spun că nu au forță de muncă, iar ca să avem un PIB în creștere, avem nevoie de mai mulți oameni care să lucreze pentru companii moldovenești, fie de aici sau de la distanță, dar să lucreze pentru companiile moldovenești ca să producă valoare pentru companiile noastre”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Liberalizarea pieței muncii prevede și simplificarea procedurii de angajare în Republica Moldova a studenților străini. Astfel, este majorat plafonul limită al orelor de muncă pentru studenții străini: de la 10 ore pe săptămână la 30 de ore pe săptămână sau 1.565 de ore pe an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.