Dumitru Alaiba, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM, consideră că politica externă trebuie subordonată intereselor cetățenilor și nu invers. Deputatul spune că are dubii că actualul Guvern este capabil să asigure o relație echilibrată cu toți. Or, în opinia sa, acest Guvern a depus suficiente eforturi ca să se autoizoleze. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice „Politica externă echilibrată: capacități, avantaje, riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
„Dacă noi vorbim despre politică echilibrată, însăși teza „că vrem o politică echilibrată”, cumva ar implica că cineva fix o lună în urmă încerca o politică dezechilibrată. Este un fals. Se face aluzie la ceva ce nu corespunde realității, pentru că, inclusiv Guvernul Maia Sandu a depus toate eforturile ca să avem relații bune cu toți partenerii noștri. Dar în afara de asta, am să îndrăznesc să adaug ceva de la mine și anume că o politică echilibrată nu înseamnă neapărat 50 la 50”, a notat parlamentarul.
Potrivit lui, când este vorba despre politica externă, se ține cont, inclusiv, de cifrele referitor la exporturile Republicii Moldova, care indică faptul că circa 70% sunt pe piața europeană, iar sub 20% – în Federația Rusă.
Deputatul consideră că actualul Guvern se autoizolează și depune toate eforturile ca, pe de o parte, să aibă anumite discuții cu Rusia, dar, pe de altă parte, nu se văd eforturile necesare pentru a menține și a avansa interesele antreprenorilor, cetățenilor țării, pe partea cealaltă, de Vest, spre Uniunea Europeană.
„Spre Uniunea Europeană, unde chiar și antreprenorii din regiunea transnistreană au înțeles că acolo este viitorul, acolo este potențialul lor de afaceri. De ce să negăm ceea ce de fapt ne spun cetățenii destul de clar prin cifre, pe care tot noi le producem în Biroul Național de Statistică”, a menționat Dumitru Alaiba. Potrivit lui, la această temă nu au existat multe discuții, necesare, iar un șir de oportunități au fost ratate în acest sens.
Oferindu-i o replică lui deputatului PSRM Alexandr Nesterovschii, care a spus că Moldova s-a dezvoltat cel mai bine când nu colabora cu FMI, Dumitru Alaiba, a menționat că FMI vine în țări care deja sunt într-o situație precară economică și macro-financiară. „De aceea rata de succes în asigurarea unei economii stabile este într-adevăr limitată, dar în primul rând, din cauza politicienilor iresponsabili de pe loc. În pofida la asta, sunt țări precum Irlanda sau Letonia care au fost scoase din criză de FMI”, spus Dumitru Alaiba.
Deputatul este sceptic în ceea ce privește creditul pe care l-ar putea oferi Rusia în curând Moldovei. Potrivit lui, toată asistența externă a Rusiei, destinată altor țări, este puțin peste un miliard de dolari și este puțin probabil ca Rusia să taie bugetele altor beneficiari de finanțare pentru a direcționa jumătate din sumă spre Moldova. „Despre credit nu se cunosc condițiile de acordare, termenul sau cât de preferențiale sunt ratele dobânzii. Cel mai probabil, acest credit este unul neconvenabil nouă, asemenea credite putem obține din altă parte la condiții preferențiale”, spune Dumitru Alaiba. Potrivit lui, este incorect să spunem că țara merge prin lume cu mâna întinsă să ceară bani. „Banii veniți din Occident sunt oferiți pentru reforme, iar scopul aleșilor poporului este de a face reforme. De aceea asistența externă trebuie să fie condiționată.”, a spus el.
Deputatul PAS consideră că scopul unei politici externe echilibrate trebuie să fie creșterea nivelului de prosperitate a oamenilor, aducerea acasă a acasă a migranților etc. Doar că în Moldova, politica externă „este expresia indeciziei a foarte multor politicieni care, probabil, nu au viziunea necesară ca să înțeleagă ce vor ei să facă de fapt”, a mai spus deputatul.
Dezbaterile „Politica externă echilibrată: capacități, avantaje, riscuri” sunt ediția a 122-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.