Drumarii lucrează continuu la degajarea drumurilor de zăpadă
Ninsorile abătute în ultimele ore asupra centrului şi sudului Republicii Moldova a produs mai multe probleme, drumarii fiind nevoiţi să lucreze continuu la degajarea drumurilor de zăpadă.
Consultantul Direcţiei gospodărirea drumurilor a Ministerului Transporturilor şi Gospodărire a Drumurilor, Nicolae Malcoci, a declarat pentru Info-Prim Neo că în orele dimineţii toate drumurile naţionale erau practicabile, cu mici probleme de circulaţie. Astfel, circulaţia a fost dificilă spre Ungheni şi pe traseul internaţional Chişinău-Leuşeni. Din noapte lucrează la deszăpeziri cca 300 de drumari şi 340 de unităţi de tehnică specială. Malcoci a spus că nu au fost înregistrate nici blocări ale drumurilor cu autovehicule înzăpezite. Tirurile s-au oprit la parcările amenajate şi au petrecut câteva ore până ce drumarii au curăţat drumul.
În municipiul Chişinău, potrivit şefului Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţii, Veaceslav Ţerna, majoritatea arterelor rutiere au fost deszăpezite către prima oră, astfel că transportul circulă fără dificultăţi. Ţerna a spus că în noaptea curentă la lucrările de deszăpezire au fost antrenate toate autospecialele din dotarea direcţiei, inclusiv 25 de autospeciale de împrăştiat material antiderapant, tractoare cu perie, tractoare cu lamă, gradere, iar la Baza centrală a Direcţiei funcţionează 2 încărcătoare cu material antiderapant, care asigură tehnica ieşită la deszăpeziri.
Solicitat de Info-Prim Neo, şeful Parcului Urban de Autobuze, Anatol Gheorghiţă, a declarat că, practic, pe toate traseele, în special din suburbii, se circulă cu dificultate, unele autobuze fiind în mare întârziere. Pentru a nu bloca circulaţia, autobuzele de rută circulă pe intervale, ratând, intenţionat, orarul stabilit. Gheorghiţă a notat că cele mai grave dificultăţi în circulaţie au fost atestate în direcţia Grătieti, Vadul lui Vodă, Tohatin, Dobruja, Codru. Sursa citată susţine că că drumurile naţionale, cum ar fi şoseaua Balcani, nu a fost curăţată la timp de subdiviziunile Ministerului Transporturilor şi Gospodărire a Drumurilor.
La rândul lui, şeful Regiei Transport Electric, Victor Martâniuc, spune că dimineaţă au fost mai multe derapări de troleibuze, cel mai grav fiind în sectorul Ciocana, unde un troleibuz a derapat şi s-a plasat pe mijlocul bandei de circulaţie, blocând drumul pentru zeci de minute.
Inspectorul Serviciului securitatea circulaţiei rutiere, supraveghere administrativă şi relaţii cu publicul al Poliţiei Rutiere Chişinău, Ion Roşcovanu, spune că în condiţiile unei asemenea situaţii excepţionale posesorii de automobile ar trebui să se abţină de a ieşi pe traseu, fiindcă lipsa de experienţă a unora şi dragostea pentru viteză a altora cauzează situaţii ieşite de sub control. Chiar în dimineaţa curentă un automobil a intrat în viteză în autobuzul de pe ruta 128, blocând pentru mai mult timp circulaţia.
Şeful Centrului Prognoze Meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Lidia Treşcilo, a comunicat pentru Info-Prim Neo, că la ora 8.00 în ziua de 3 martie înălţimea zăpezii căzute oscila între 6 şi 35 de centimetri. La Chişinău înălţimea zăpezii căzute constituia 21 de centimetri. Treşcilo a menţionat că pe parcursul zilei vor continua căderi de zăpadă, iar în zilele de 4 şi 5 martie precipitaţiile vor pierde din intensitate. În schimb, la 7 martie se aşteaptă ninsori abundente şi abia la 8 martie ciclonul va părăsi teritoriul Republicii Moldova. Referindu-se la temperaturi, sursa citată a declarat că cea mai friguroasă, în această perioadă, va fi noapte spre sâmbătă, când vor fi înregistrate până la 10 grade frig.