Drepturile sociale în ţările PE, discutate la un seminar regional la Chişinău

Drepturile sociale în ţările Parteneriatului Estic au fost subiectul unui seminar regional parlamentar găzduit luni, 18 mai, de Parlamentul Republicii Moldova. La eveniment a fost făcută o trecere în revistă a situaţiei actuale în domeniu, din perspectivă parlamentară,  obiectivul fiind identificarea căilor de îmbunătăţire a implementării Cartei Sociale Europene în ţările Parteneriatului Estic, transmite IPN.

Concluziile Comitetului European pentru Drepturile Sociale, care are misiunea de a se pronunţa asupra conformităţii legislaţiei şi practicilor naţionale cu prevederile Cartei Sociale Europene, reprezintă o sursă de referinţă pentru autorităţile centrale în aspiraţia lor de perfecţionare a cadrului legal şi de asigurare deplină a drepturilor sociale, a remarcat  viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Sergiu Sainciuc. Oficialul a spus că Republica Moldova depune eforturi importante în acest sens, însă mai sunt probleme de rezolvat, în special în ceea ce priveşte neconformitatea nivelului salariului, prestaţiilor de  asistenţă socială, crearea locurilor de muncă etc.

Republica Moldova a ratificat 40 de convenţii ale organizaţiilor internaţionale ale muncii. Conform Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE, o nouă sarcină pentru autorităţi este armonizarea legislaţiei naţionale cu 27 de directive europene în materie de securitate şi sănătate în muncă. În prezent 10 directive sunt transpuse în legislaţie, iar pe parcursul anului curent urmează a mai fi transpuse încă 3. Republica Moldova urmează să se conformeze mai multor articole ale Cartei Sociale Europene – munca zileră, munca sezonieră, munca cu program redus, munca la domiciliu etc. şi aici autorităţile mizează pe susţinerea Consiliului Europei şi a statelor membre în vederea preluării bunelor practice, a declarat Sergiu Sainciuc.

Viceministrul a mai spus că urmează a fi dezbătut Protocolul cu privire la sistemul de reclamaţii colective. Acesta presupune un document care oferă dreptul organizaţiilor non-guvernamentale să depună reclamaţii colective privind nerespectarea prevederilor Cartei Sociale. În prezent doar 15 din 47 de ţări au acceptat acest protocol şi aceste state sunt cu o economie bine dezvoltată şi care dispun de surse pentru respectarea drepturilor sociale. Potrivit viceministrului, Moldova deocamdată nu a luat o decizie de a ratifica sau nu protocolul, pentru că actuala stare economică nu permite asigurarea prestaţiilor sociale la nivelul european.

Carta Socială Europeană este un tratat al Consiliului Europei care garantează drepturile sociale şi economice ale omului. A fost adoptată în 1961 şi revizuită în 1996. Carta reprezintă o referinţă normativă pentru drepturile sociale pe întreg continentul european, inclusiv Republica Moldova. Republica Moldova a ratificat Carta revizuită la 8 noiembrie 2001 şi a acceptat 63 din 98 de dispoziţii, însă nu a acceptat protocolul adiţional din 1995 care prevede un sistem de reclamaţii colective.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.