Drepturi egale pentru toți cei care își doresc să devină părinți, indiferent de starea civilă

În Republica Moldova, cei care își doresc să devină părinți vor avea drepturi egale, indiferent de starea civilă. Deputații au votat un proiect de lege care va reglementa un șir de activități ce însoțesc nemijlocit asistența reproducerii asistate medical cum ar fi: consimțământul beneficiarilor, procedura de fertilizare în vitro, conservarea și crioconservarea celulelor sexuale, a gameților, precum și decongelarea acestora, donarea, transportarea, inclusiv transfrontalieră a acestora, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS Adrian Belîi, a declarat că, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, dar și potrivit statisticilor naționale, aproximativ unul din șase sau unul din șapte cupluri are dificultăți în a concepe un copil. Și atunci aceste familii caută soluția în domeniul medical. Este vorba și despre femeile singure care vor să aibă un copil și care la fel apelează la astfel de servicii. „În general, acest fenomen este din ce în ce mai resimțit în societatea noastră din cauza creșterii problemei sănătății reproductive, care a evoluat din percepția de problemă a unui cuplu la percepția de problemă de sănătate publică. Infertilitatea a fost echivalată cu oricare altă maladie care necesită asistență medicală”, explică Adrian Belîi.

Aceste activități sunt desfășurate de către câteva centre medicale din Republica Moldova în bază a unor ordine ale Ministerului Sănătății, dar care nu au temei juridic. Reglementările se referă și la activitatea prestatorilor de servicii medicale publici și privați, care vor trebui să fie autorizați și acreditați în conformitate cu prevederile legale.

Adrian Belîi a precizat că proiectul vine să creeze un mediu competitiv pe termen lung între prestatorii de servicii. De asemenea, vine să reglementeze procedurile și modalitățile de autorizare, acreditare, monitorizare, verificare a calității serviciilor prestate. Se reglementează și principiul acordului informat, detaliat etc. Totodată, potrivit proiectului, în premieră se va stipula o listă de condiții de sănătate a donatorului pentru a garanta bio-vigilența și securitatea biologică pentru a nu transmite boli viitorului copil. Inițiativa prevede principiul confidențialității și anonimității.

Proiectul de lege a fost votat în primă lectură și urmează să fie aprobat în lectura a doua, care este și finală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.