Două decenii de la catastrofa Cernobâl
În ultimii 5-6 ani statul acordă o atenţie deosebită celor care au suferit în urma catastrofei atomo-nucleare de acum 20 de ani, a declarat în Piaţa Marii Adunări Naţionale Preşedintele Asociaţiei „Cernobâl”, Ion Căpăţină. El a menţionat în acest sens adoptarea mai multor acte legislative şi normative, care oferă drepturi suplimentare în domeniul asigurării medicale şi protecţiei sociale, precum şi ajutoarele financiare acordate în baza lor.
Conform sursei citate, invalizii „cernobâlişti” beneficiază lunar de o indemnizaţie de 300 lei, iar cu ocazia aniversării au mai primit câte una unică în sumă de 800.
Cu ocazia aniversării a 20-a de la avaria nucleară de la Cernobâl, la Chişinău, a avut loc un marş comemorativ al participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei, care a început în Piaţa Marii Adunări Naţionale, finalizat printr-un miting în preajma viitorului monument de pe strada Trandafirilor din capitală.
Populaţia statelor din regiune comemorează astăzi cel mai grav accident nuclear din istorie, avaria de la Cernobâl. La ora 01:23, când a sărit în aer reactorul numărul 4 al Staţiei atomice, declanşând infernul, rudele celor decedaţi în primele ore ale catastrofei şi pe parcursul anilor, au aprins sute de lumânări.
Pe 25 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobâl a fost oprit pentru un control de rutină, iar la ora 1.23, pe 26 aprilie, s-a produs o explozie, apoi o a doua. Reactorul s-a fisurat, iar conţinutul a generat un incendiu de proporţii, stins abia după 10 zile. Fumul radioactiv s-a ridicat în formă de erupţie vulcanică până la un kilometru în sus. Specialiştii spun că timp de 9 zile, reactorul a continuat să emită în atmosferă radiaţii de 400 de ori mai intense decât bomba atomică lansată asupra Hiroshimei. Între timp, informaţia se ţinea în secret, iar pentru a da veridicitate speculaţiilor că la Cernobâl nu s-a întâmplat nimic, iar presa occidentală minte despre cele 2 mii de victime ale exploziilor, locuitorii Kievului, precum şi ai localităţilor din zona afectată de radiaţie, au participat la demonstraţia de 1 mai. În acelaşi timp, experţii din întreaga lume încercau să explice ce înseamnă energia nucleară şi ce urmări catastrofale poate avea expunerea oamenilor la emisii radioactive.
Potrivit specialiştilor, la moment, sarcofagul reactorului necesită intervenţii. Pentru a stopa emanarea radiaţiei, el trebuie acoperit cu o cupolă de oţel de 20.000 de tone, costul lucrărilor fiind estimate la 750 milioane de euro.