Dorin Drăguţanu: Situaţia în sistemul bancar este stabilă

Activitatea de creditare bancară s-a răcit în ultimul an, iar creditele noi acordate în lei s-au redus cu 35 la sută în anul trecut, comparativ cu 2014. Informaţiile au fost prezentate de către guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, la o conferinţă de presă, susţinută joi, 4 februarie. Oficialul a apreciat că situaţia în sectorul bancar este stabilă, transmite IPN.

În ceea ce priveşte rata medie a dobânzilor la creditele în monedă naţională, în trimestru IV al anului 2015, aceasta a constituit 15,7%. Guvernatorul a precizat că nu este vorba despre faptul că agenţii economici nu accesează credite de la bănci, pentru că dobânzile sunt mari. „Agenţii economici se gândesc cum vor returna aceste credite într-o perioadă de recesiune economică, când au scăzut exporturile, importurile, remitenţele, când activitatea economică s-a redus simţitor. Pe de altă parte, asupra acestei chestiuni meditează mai mult şi băncile. Acestea au devenit mai atente atunci când analizează proiectele înaintate de către antreprenori pentru creditare”, a declarat guvernatorul BNM.

În ce priveşte depozitele noi atrase în monedă naţională, acestea s-au majorat cu 28 la sută în perioada de referinţă. Rata medie a dobânzii pentru depozitele în lei a constituit în trimestrul IV, 13,7 la sută, în creştere cu 1,86 puncte procentuale faţă de trimestrul III 2015. „Desigur, dacă e să comparăm cu 2014 depozite sunt atrase mai puţine, dar, totuşi oamenii depun bani în bănci, deci, au încredere, a opinat el.

Dorin Drăguţanu a apreciat că situaţia în sectorul bancar este stabilă. „Supravegherea specială, instituită asupra Moldova Agroindbank, Moldinconbank şi Victoriabank va fi continuată atâta timp cât va fi necesar. Parametri cu suficienţa de capital, cu lichidităţile este normală la băncile respective . Se lucrează asupra micşorării procentului de credite neperformante şi transparentizării acţionariatului”, a notat Drăguţanu.

Guvernatorul a mai spus că investigaţia companiei Kroll cu privire la băncile lichidate Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank continuă. Contractul semnat de BNM cu compania Kroll este pe doi ani, iar de la semnarea au trecut doar 4 luni. Potrivit lui, atunci când vor exista date, care pot fi comunicate presa va fi informată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.